nieuws

RAI Vereniging verbaast over bijtelling leasefiets

Retailing

RAI Vereniging verbaast over bijtelling leasefiets

De Nederlandse fietsindustrie, verenigd binnen RAI Vereniging afdeling fietsen, verbaast zich er over dat voor leasefietsen een bijtellingsverplichting voor privégebruik lijkt te bestaan. Dit remt de inzet van leasefietsen, mede vanwege de administratieve last die hiermee gepaard gaat. RAI Vereniging pleit voor aanpassing van de wet waardoor de bijtellingsverplichting vervalt.

AMSTERDAM – De Nederlandse fietsindustrie, verenigd binnen RAI Vereniging afdeling fietsen, verbaast zich er over dat voor leasefietsen een bijtellingsverplichting voor privégebruik lijkt te bestaan. Dit remt de inzet van leasefietsen, mede vanwege de administratieve last die hiermee gepaard gaat. RAI Vereniging pleit voor aanpassing van de wet waardoor de bijtellingsverplichting vervalt.

Recent kondigde Friesland Lease aan om als eerste autoleasemaatschappij ook leasefietsen te gaan aanbieden. Op deze manier kan (regionale) zakelijke mobiliteit op een gezonde en duurzame manier vorm gegeven worden. Op dit moment is het echter wel zo dat voor het privégebruik van de leasefiets een bijtellingsverplichting geldt. RAI Vereniging afdeling Fietsen vraagt zich af of de wetgever dit daadwerkelijk zo bedoeld heeft, en dringt aan op aanpassing van de wet en het laten vervallen van de bijtellingsverplichting voor fietsen.

Sacha Boedijn, secretaris van RAI Vereniging afdeling Fietsen, zegt hierover: ”de bijtellingscategorie voor auto’s is gebaseerd op CO2-uitstoot, die heb je op de fiets niet. Daarnaast is de overheid op alle mogelijke manieren administratieve lasten aan het terugdringen. Het verplicht bijhouden van een rittenregistratie voor de fiets past hier niet bij. Wij vermoeden dat de wetgeving nog niet is ingespeeld op het concept van de leasefiets en vertrouwen er op dat de wet snel wordt aangepast aan de nieuwe situatie.”

Reageer op dit artikel