nieuws

Speculaties over gevolgen ‘samengaan’ Gazelle en Derby onder Pon

Retailing

Na het vorige week bekendgemaakte bod van Gazelle eigenaar Pon Holdings doen speculaties de ronde over wat de gevolgen zullen zijn als Pon ook de grootste Duitse fietsfabrikant inlijft. Wat zal er gebeuren met de fabriek in Dieren waar in 2009 en 2010 sprake van was die te sluiten en de fietsproductie naar een nieuwe locatie binnen de gemeente Rheden te verplaatsen?

Speculaties over gevolgen ‘samengaan’ Gazelle en Derby onder Pon

ALMERE – Na het vorige week bekendgemaakte bod van Gazelle eigenaar Pon Holdings doen speculaties de ronde over wat de gevolgen zullen zijn als Pon ook de grootste Duitse fietsfabrikant inlijft. Wat zal er gebeuren met de fabriek in Dieren waar in 2009 en 2010 sprake van was die te sluiten en de fietsproductie naar een nieuwe locatie binnen de gemeente Rheden te verplaatsen?

Duidelijk is in ieder geval dat een mogelijke productieverplaatsing van Gazelle minder waarschijnlijk is geworden nu de Accell Groep is afgehaakt als bieder op Derby Cycle. Want in het geval van een overname door Accell zou het betekenen dat er vier fietsfabrieken (Batavus, Sparta, Gazelle en Derby) in een straal van 200 kilometer zouden opereren. Een concentratie van de productie zou in dat geval wel zeer waarschijnlijk zijn.

Maar zal het in plaats van Rheden Cloppenburg worden, waar Derby Cycle is gevestigd? Volgens meldingen in de pers die Derby managers citeren zal daar geen sprake van zijn. Wanneer beide bedrijven tot dezelfde eigenaar behoren – duidelijkheid daarover zal binnen vijf weken volgen – zullen er geen reorganisaties plaatsvinden. Volgens de geciteerde Derby managers heeft dit vooral te maken met de gelijkenissen tussen de beide bedrijven. De overeenkomsten tussen Derby en Gazelle betreffen vooral het assortiment en de bedrijfscultuur. De Derby managers wijzen daarbij ook op het feit dat de beide fietsfabrikanten tot 2001 gedurende 14 jaar dezelfde eigenaar kenden.

Volgens een artikel in Sporting Goods Intelligence zal het samengaan van Gazelle en Derby wel tot gevolg hebben dat de Duitse fietsfabrikant zich sterker dan ooit tevoren met haar merken Focus, Univega, Rixe en Kalkhoff zal richten op de lucratieve Nederlandse fietsmarkt. Volgens de Derby managers past dit binnen de internationaliserings-strategie van het Duitse bedrijf.

Reageer op dit artikel