nieuws

Shoppen met tablet dankzij mobiel internet

Retailing

Shoppen met tablet dankzij mobiel internet

Consumenten winkelen steeds vaker online. Nu nog vooral via de computer of laptop thuis. Maar het kan nog handiger, met een tablet. Met een mobiele internetverbinding, thuis, onderweg of in een winkel(gebied). Deze mobiele internetverbindingen worden steeds belangrijker en spelen een grote rol bij het nieuwe winkelen. Consumenten kunnen vanaf elke willekeurige plek overgaan tot oriëntatie of een aankoop op het internet.

DEN HAAG – Consumenten winkelen steeds vaker online. Nu nog vooral via de computer of laptop thuis. Maar het kan nog handiger, met een tablet. Met een mobiele internetverbinding, thuis, onderweg of in een winkel(gebied). Deze mobiele internetverbindingen worden steeds belangrijker en spelen een grote rol bij het nieuwe winkelen. Consumenten kunnen vanaf elke willekeurige plek overgaan tot oriëntatie of een aankoop op het internet.

Uit de consumentenmonitor van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD), een maandelijkse internetenquête onder ruim 1.000 Nederlanders van achttien jaar en ouder, blijkt dat bijna de helft (44 procent) van de bezitters van een tablet (zoals een iPad) wel eens via het internet koopt op diezelfde tablet bij een (web)winkel. Van de consumenten met een smartphone koopt ruim 13 procent wel eens via deze telefoon iets online

Shoppen ‘on the way’
Bezitters van een smartphone of tablet gebruiken deze voorafgaand aan een winkelbezoek, bijvoorbeeld om een boodschappenlijstje samen te stellen, het productaanbod of aanbiedingen te bekijken, kortingscoupons te verzamelen of de locatie van een winkel in de buurt op te zoeken. Ruim 60 procent van hen doet dat thuis, 56 procent overal waar het uitkomt, een kwart onderweg in de auto of trein en veertien procent in de winkelstraat. Ook tijdens het winkelen gebruikt ruim een kwart van de bezitters van een smartphone of tablet deze wel eens. Voordat zij een product kopen, willen ze bijvoorbeeld extra informatie opzoeken over ingrediënten, een review van een film bekijken, prijsvergelijkingsites bekijken of foto’s van het product maken. Dertig procent van de mensen met een tablet en/of een smartphone heeft apps van winkels of winkelketens op zijn tablet of smartphone. Dat is twaalf procent van alle volwassenen. De AH-app (Appie) is de meest bekendste en meest gebruikte.

Scannen
Van de mensen met een smartphone heeft 35 procent daarop een applicatie (app) voor het scannen van barcodes van producten. Door te scannen ziet men meteen wat over het product op internet te vinden is, zoals de prijs of een review over het artikel. Dit maakt het winkelen interactief. Overigens maakt niet iedereen hier erg intensief gebruik van. Bijna de helft doet dat minder dan eens per maand, zes procent gebruikt de app zeker elke week. Naast barcodes wordt steeds vaker gebruik gemaakt van QR-codes. Van de smartphone bezitters heeft 38 procent een applicatie voor het scannen van QR-codes op die smartphone.

Het nieuwe winkelen
Met het project ‘Het nieuwe winkelen in de binnenstad’ wil het HBD winkeliers en hun medewerkers leren hoe zij als collectief sneller en beter kunnen inspelen op het veranderende koop- en winkelgedrag. Veenendaal is gekozen als pilotstad voor dit project, omdat alle partijen daar inzien dat het nieuwe winkelen kansen biedt. Zij zijn gemotiveerd en hebben al veel stappen gezet. De samenwerkende partijen kijken onder meer naar hoe consumenten de verschillende kanalen gebruiken voor en tijdens hun winkelen. Voor meer informatie www.hetnieuwewinkelen.org.

Reageer op dit artikel