nieuws

Reacties op torenhoge NMa boetes voor Gazelle, Accell Groep en Giant

Retailing

Reacties op torenhoge NMa boetes voor Gazelle, Accell Groep en Giant

Giant is het stelligst in haar reactie op de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) en de vastgestelde miljoenen boetes opgelegd aan de drie fietsfabrikanten in de zaak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) waar Tweewieler dinsdag over berichtte. Giant vindt de door het CBb vastgestelde – in haar ogen extreem hoge – boete

ROTTERDAM – Giant is het stelligst in haar reactie op de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) en de vastgestelde miljoenen boetes opgelegd aan de drie fietsfabrikanten in de zaak van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) waar Tweewieler dinsdag over berichtte. Giant vindt de door het CBb vastgestelde – in haar ogen extreem hoge – boete disproportioneel en ongepast.

In haar reactie zegt Giant verder met teleurstelling kennis te hebben genomen genomen van de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven in het hoger beroep tegen de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam in de zaken tegen Accell, Gazelle en Giant.

“Alhoewel het CBb, net als de Rechtbank eerder, meegaat met een groot aantal van de door de fietsfabrikanten ingebrachte bezwaren, is het voor Giant teleurstellend dat het CBb de door de NMa opgelegde boete deels handhaaft. Voor Giant staat nog steeds als een paal boven water dat er geen sprake is geweest van een concurrentiebeperkende onderlinge afstemming tussen fietsfabrikanten van hun marktgedrag. De prijsverhogingen in 2001 waren rechtstreeks en uitsluitend het gevolg van de scherp gestegen materiaalkosten in dat jaar.”

Gazelle eigenaar Pon Holdings laat bij monde van woordvoerder Jacques Geijsen weten: “We zijn blij dat het nu achter de rug is en we het dossier kunnen sluiten. Deze zaak loopt al heel lang en er is nu eindelijk een uitspraak gedaan. Bij de overname van Gazelle door Pon wisten we dat dit risico er was. Het was alleen afwachten wat de uitspraak zou worden. Het is vervelend als iets zolang duurt, maar nu is het dossier gesloten en kunnen we ons weer op de toekomst richten.”

René Takens, CEO van Accell Group reageert met: “We blijven ervan overtuigd dat we destijds, inmiddels meer dan tien jaar geleden, geen overtreding hebben begaan, maar blijkbaar is de NMa erin geslaagd de feiten zodanig neer te zetten dat de rechters een andere mening hebben. Er zijn destijds geen prijsafspraken gemaakt en zowel de NMa als het CBb erkennen dat de gestelde overtreding geen feitelijke invloed heeft gehad op de markt, maar oordelen desalniettemin dat algemene opmerkingen over het doorberekenen van kostenstijgingen in de zijlijn van een reguliere bijeenkomst als overtreding tegen de mededingingsregels moet worden gezien. Uiteraard hadden we op een betere uitkomst gehoopt, maar we zijn blij dat de boete is gehalveerd en de procedure, die al sinds 2000 loopt, ten einde is.”

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven stelt de hoogte van de boete voor Giant vast op € 2.053.000. De boete voor Accell is vastgesteld € 6.917.000. Gazelle heeft de hoogste boete van € 10.109.000.

De genoemde fietsfabrikanten kunnen niet verder in beroep gaan tegen deze veroordeling en zullen de boetes moeten betalen. Accell Groep laat middels een persbericht weten: “De uitspraak beïnvloedt de operationele gang van zaken niet en de gevolgen op de financiële resultaten van Accell Group zijn beperkt. Na de uitspraak van de rechtbank Rotterdam en in lijn met de IFRS-accounting standaarden heeft Accell Group in 2007 al een voorziening genomen van € 4,6 miljoen.”

Klik hier voor het bericht dat afgelopen dinsdag 4 oktober op Tweewieler.nl is gepubliceerd…

Reageer op dit artikel