nieuws

Pon benoemt ad interim CEO voor Gazelle

Retailing

Pon benoemt ad interim CEO voor Gazelle

Pon Holdings, onderneming in de automotive sector en sinds augustus 2011 eigenaar van Koninklijke Gazelle, heeft een ad interim directeur voor de Dierense fietsproducent benoemd. Xeno Grimmelt (39) is de nieuwe topman van Gazelle en heeft als taak meegekregen om het bedrijf te laten groeien, met name internationaal.

DIEREN, ALMERE – Pon Holdings, onderneming in de automotive sector en sinds augustus 2011 eigenaar van Koninklijke Gazelle, heeft een ad interim directeur voor de Dierense fietsproducent benoemd. Xeno Grimmelt (39) is de nieuwe topman van Gazelle en heeft als taak meegekregen om het bedrijf te laten groeien, met name internationaal.

De nieuwe directeur van Gazelle is afkomstig van MAN Trucks, een onderdeel van Pon. Daar was hij verantwoordelijk voor de import en retail activiteiten in Frankrijk en de Benelux. Grimmelt startte zijn carrière bij Pon in 1995 en werd groepsdirecteur van de groothandelsactiviteiten in 2007, waarmee hij toetrad tot het management van Pon. Bij Gazelle volgt Grimmelt Jeroen Walraven op, die pas eind maart dit jaar was aangetreden als CEO van Gazelle.

Volgens de officiële Gazelle-cijfers zoals die werden gepresenteerd in de Show Daily op de afgelopen Eurobike, verkocht Gazelle in 2010 ongeveer 280.000 fietsen en verwacht er dit jaar zo’n 300.000 te verkopen. Ongeveer 80% van die verkopen gebeurt op de Nederlandse markt.

Gazelle had een financieel zwaar jaar in 2010. De omzet daalde niet eens zoveel, met slechts 2.9% van 138.5 miljoen euro in 2009 naar 134.5 miljoen over 2010. Maar door oplopende verkoop- en andere kosten bij een dalende omzet is Gazelle’s brutowinst in 2010 met liefst 22.9% gedaald; van 29.959.000 euro naar 23.071.000 euro. Onder aftrek van alle kosten levert dit een fors netto operationeel verlies van 4.065,000 euro. Hier stond in 2009 nog een operationele winst van ruim 3.3 miljoen euro tegenover.

Aan Grimmelt de schone taak om van Gazelle een winstmakend bedrijf te maken, waarbij de winst vooral in (nieuwe en bestaande) exportlanden gehaald moet worden. Gazelle focust momenteel vooral op de Duitse markt, België, de UK en Frankrijk, en het opent een dochteronderneming in Denemarken begin 2012. Van de ultralichte XT-motor die Gazelle heeft geïntroduceerd op de afgelopen Eurobike verwacht men ook dat die de groei in aantallen verkochte Gazelle fietsen flink zal stimuleren.
 

Reageer op dit artikel