nieuws

Minister Henk Kamp: “De ambachtseconomie biedt 250.000 gouden kansen voor mensen met inzet”

Retailing

Minister Henk Kamp: “De ambachtseconomie biedt 250.000 gouden kansen voor mensen met inzet”

Tijdens de Nacht van het Ambacht zaterdagavond in Amsterdam toonde Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zich enthousiast over de mogelijkheden voor een baan in de ambachtseconomie. Minister Kamp: “De ambachtseconomie heeft de komende jaren veel nieuwe mensen nodig, dat zijn 250.000 gouden kansen voor mensen die inzet willen tonen. De belangstelling voor vakmanschap en kwaliteit neemt toe in Nederland. Dat is een prima ontwikkeling voor vakmensen met talent, want als je ergens echt goed in bent of je zelf ergens in bekwaamt, word je vanzelf belangrijk voor iedereen.” Volgens Kamp heeft vakmanschap ook alles met ondernemerschap te maken: “Veel vakmensen zijn ondernemers die het allemaal zelf doen. Ze volgen hun interesses, zijn eigen baas en verantwoordelijk voor hun eigen succes. Ook dat kan een stimulerende factor zijn voor mensen die overwegen in de ambachtseconomie aan de slag te gaan. Ik juich het toe dat steeds meer mensen die stap zetten.”

Zoetermeer, 5 september 2011 – Tijdens de Nacht van het Ambacht zaterdagavond in Amsterdam toonde Minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zich enthousiast over de mogelijkheden voor een baan in de ambachtseconomie. Minister Kamp: “De ambachtseconomie heeft de komende jaren veel nieuwe mensen nodig, dat zijn 250.000 gouden kansen voor mensen die inzet willen tonen. De belangstelling voor vakmanschap en kwaliteit neemt toe in Nederland. Dat is een prima ontwikkeling voor vakmensen met talent, want als je ergens echt goed in bent of je zelf ergens in bekwaamt, word je vanzelf belangrijk voor iedereen.” Volgens Kamp heeft vakmanschap ook alles met ondernemerschap te maken: “Veel vakmensen zijn ondernemers die het allemaal zelf doen. Ze volgen hun interesses, zijn eigen baas en verantwoordelijk voor hun eigen succes. Ook dat kan een stimulerende factor zijn voor mensen die overwegen in de ambachtseconomie aan de slag te gaan. Ik juich het toe dat steeds meer mensen die stap zetten.”

Posterwedstrijd
Minister Kamp reikte tijdens de Nacht van het Ambacht aan Ingrid Cordes en Sylva Kilian van GlasXtra de nieuwste poster van de ‘Ieder zijn vak’ campagne uit. Hierop staan de beide ambachtelijke glasbewerkers uit Emmeloord centaal, samen met hun zelfbedachte slogan ‘zonder mij geen spiegelbeeld’. Cordes en Kilian wonnen hiermee de juryprijs van de posterwedstrijd die het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) had uitgeschreven onder ambachtelijke ondernemers. De jury prees de slogan en het originele beeldontwerp van de inzending. In totaal deden tientallen vakmensen mee aan de posterwedstrijd. De poster van Ingrid en Sylva wordt deze week als abri en straatposter ingezet als onderdeel van de ‘Ieder z’n vak’ campagne.

Johan Cruijff effect
Tijdens de Nacht van het Ambacht maakte Jos van Zwieten van onderzoeksbureau CINOP bekend dat een meerderheid van de ambachtelijke branches geïnteresseerd is in (her)invoering van een Meestertitel voor hun ambacht. Jos van Zwieten: “Een meestertitel maakt het versterken van de kwaliteit van onderwijs en opleidingen mogelijk en het verbindt vakmensen en bedrijven door een gedragen beeld van excellentie te creëren en daarmee uit te dragen waar het vak voor staat”. Vooral de mogelijkheid om te excelleren biedt gelijk perspectief voor (aankomende) vakmensen. Meester patissier en TV kok Rudolph van Veen is één van de eerste meesters in zijn vak: “Een meestertitel, willekeurig in welk vak, zorgt voor het Johan Cruijff effect. Het stimuleert de drang naar excellentie. En wat is er mooier om in het vak dat jij het mooiste vak van de wereld vindt, als excellent te boek te staan?” Van Veen had ook kritiek op de zesjes cultuur in Nederland. Met een kwinkslag: “Je moet gaan voor het hoogste. Als er een 10 is te behalen moet je dat proberen en geen genoegen nemen met een 8.” Op dit moment kent slechts een beperkt aantal branches een meestertitel. Een ruime meerderheid van de 34 ondervraagde branches overweegt een meestertitel in te voeren. Een meestertitel zal maatwerk betekenen per branche, omdat de verschillen tussen de ambachten en de branches groot zijn. Ad Bergwerff, voorzitter van Commissie Ambachtseconomie van VNO – MKB Nederland en voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie is enthousiast over de invoering van de meestertitel voor de verschillende sectoren. “Een meestertitel straalt vertrouwen uit. Jongeren kiezen daardoor makkelijker voor een vakopleiding of vak maar ook klanten zullen het waarderen. D66 Tweede Kamerlid Boris van der Ham is ook van mening dat excellentie moet worden gestimuleerd: “We moeten geen zesjes cultuur willen. Een meestertitel, die objectief gaat over kwaliteit en niet aan inflatie onderhevig is, is meer dan een naam. Het moet een standaard bieden en die niet iedereen zomaar moet kunnen bereiken. Alleen excellente ambachtslieden verkrijgen de titel waarmee je het hele niveau van de ambachtseconomie omhoog krijgt.”

Ieder z’n vak campagne
Het HBA startte in juli de campagne ‘Ieder z’n Vak’ om aandacht te vragen voor het dreigende tekort aan ambachtsmensen in Nederland. Tot 2020 zijn er minimaal 250.000 nieuwe vakmensen nodig om de ambachtseconomie draaiende te houden. Elrie Bakker, voorzitter van het Hoofdbedrijfschap Ambachten wil met de campagne ervoor zorgen dat meer jongeren kiezen voor een vak of opleiding in de ambachtseconomie. “Het imago van de sector moet verbeteren. Daarom komen in de campagne ook vooral echte vakmensen aan het woord. Zij kunnen het beste laten zien welke ongekende mogelijkheden mensen met talent hebben in de ambachtseconomie. Het is een topsector voor iedereen die met hoofd, hart en handen aan de slag wil. “

Reageer op dit artikel