nieuws

EU wil veiligheidshesjes verplichten

Retailing

EU wil veiligheidshesjes verplichten

In een resolutie van het Europees Parlement van afgelopen dinsdag (het zogenoemde ‘Koch Report’), worden naast een maatregel voor uitbreiding van 30-km/u zones, voorstellen gedaan om het dragen van een helm en fluorescerende veiligheidshesjes op de fiets verplicht te stellen.

BRUSSEL (B) – In een resolutie van het Europees Parlement van afgelopen dinsdag (het zogenoemde ‘Koch Report’), worden naast een maatregel voor uitbreiding van 30-km/u zones, voorstellen gedaan om het dragen van een helm en fluorescerende veiligheidshesjes op de fiets verplicht te stellen.

In de PE456.969 resolutie van het Europese Parlement, worden verschillende aanbevelingen gedaan. De resolutie (punt 58) benadrukt de aandacht voor de meest kwetsbare groepen verkeersdeelnemers, de fietsers en voetgangers en drukt de Europese Commissie op het hart maatregelen te nemen om deze kwetsbare groepen te beschermen, onder meer door in de infrastructuur rekening met deze groepen te houden. Concreet betekent dat aandacht voor de aanleg van fiets- en voetgangerspaden.

Ook wordt in deze resolutie (punt 76) de Europese Commissie gevraagd binnen twee jaar een rapport te presenteren over de veiligheidsaspecten van ‘electromobility’, waartoe ze e-bikes en speed pedelecs rekenen.

In de resolutie (punt 101) wordt een oproep gedaan aan de lidstaten van de Europese Unie om het dragen van (fluorescerende) veiligheidshesjes voor alle berijders van voertuigen verplicht te stellen, en om fietser ‘aan te moedigen, speciaal in het donker op buitenwegen, om een helm te dragen en een veiligheidshesje of vergelijkbare opvallende kleding om hun zichtbaarheid te verbeteren’.

Tot slot wordt in de resolutie voorgesteld (punt 102) dat de Europese Commissie een voorstel doet om minimumeisen vast te leggen voor verlichting en reflecterende items, waaraan de producenten van deze fietsonderdelen moeten voldoen.

Reageer op dit artikel