nieuws

Project ReCycle: hoe kun je fietsen 100 procent recyclen?

Retailing

Project ReCycle: hoe kun je fietsen 100 procent recyclen?

DIEREN/AMSTERDAM – LeasePlan Nederland presenteerde tijdens de AutoRAI samen met partners Gazelle en Van Gansewinkel de start naar de ultieme duurzame mobiliteitsvorm: een 100% gerecyclede fiets.

DIEREN/AMSTERDAM – LeasePlan Nederland presenteerde tijdens de AutoRAI samen met partners Gazelle en Van Gansewinkel de start naar de ultieme duurzame mobiliteitsvorm: een 100% gerecyclede fiets.

Met het inruilen van de eerste oude fietsen, trapten de drie partners officieel het unieke samenwerkingsproject ‘ReCycle’ af, waarin onderzocht wordt of het mogelijk is om oude tweewielers voor 100% te recyclen. Ondernemers tijden de AutoRAI bij de leasemaatschappij een online leasecontract voor een auto met lage CO2-uitstoot afsluiten, krijgen naast een nieuwe auto ook een duurzame Gazelle fiets cadeau. Zij moeten in ruil hiervoor wel een oude fiets inleveren.

Het ReCycle project
In het ReCycle project onderzoekt Van Gansewinkel samen met Gazelle hoe gerecycled materiaal van oude fietsen gebruikt kan worden in de productie van nieuwe fietsen. Uit een eerste analyse van Van Gansewinkel blijkt dat oude fietsonderdelen minimaal voor meer dan 91% te recyclen zijn.

Gazelle streeft ernaar om als eerste op grote schaal een 100% te recyclen Cradle to Cradle fiets op de markt te kunnen zetten. Tot nu toe bestaan nieuw verkochte fietsen in Nederland nog grotendeels uit nieuw gewonnen grondstoffen, voornamelijk metalen en plastics. Door afgedankte fietsen te recyclen bevorderen de drie partners de beschikbaarheid van grondstoffen in Europa. Daar is veel winst te behalen, aangezien alleen al in Nederland jaarlijks meer dan 1,1 miljoen nieuwe fietsen worden verkocht. Dit betekent in totaal circa 20 miljoen kilo aan metalen en plastics die potentieel te recyclen zijn.

Gazelle levert in de proef een belangrijke bijdrage met haar kennis van fietsen, klanten, design en productietechnieken. Een RecycleFiets ligt in het verlengde van de strategie van Gazelle om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen de grondstoffenschaarste. De Van Gansewinkel Groep brengt haar kennis in van materialen, recycletechnieken en logistieke retoursystemen. ‘Afval bestaat niet’, is het credo en de RecycleFiets is daarvan een uitgelezen voorbeeld.

Ook voor LeasePlan ligt deelname aan dit unieke partnerschap in het verlengde van hun voortrekkersrol op het gebied van duurzame mobiliteit. De fiets is volgens de leasemaatschappij de mobiliteitsvorm bij uitstek die buiten het woon/werkverkeer gebruikt zou moeten worden bij korte afstanden of moeilijk bereikbare plekken. Fietsen en autorijden; duurzame mobiliteitsvormen kunnen elkaar prima aanvullen.

Aftrap
Als startschot voor deze bijzondere samenwerking, doneerde LeasePlan Nederland de eerste oude fietsen aan Van Gansewinkel en Gazelle. Patrick Vierveijzer, commercieel directeur van LeasePlan, bracht hiervoor vier fietsen naar de AutoRAI. Roy Fuijk, commercieel directeur van Gazelle en Egbert Vinnink en Nico Lith Van Gansewinkel namen de kostbare grondstoffen voor de RecycleFiets in ontvangst, om deze vervolgens met Binkie, de elektrische vuilniswagen af te kunnen voeren voor recycling.

Meer over Gazelle

Reageer op dit artikel