nieuws

Aantal leerlingen voor opleiding Fietstechnicus blijft stijgen

Retailing

Aantal leerlingen voor opleiding Fietstechnicus blijft stijgen

NIEUWEGEIN – Het aantal leerlingen in de opleiding voor Fietstechnicus neemt in 2010-2011 net zoals in voorgaande jaren toe. De opleiding voor Eerste Fietstechnicus is dit schooljaar gestart met 55 leerlingen.

NIEUWEGEIN – Het aantal leerlingen in de opleiding voor Fietstechnicus neemt in 2010-2011 net zoals in voorgaande jaren toe. De opleiding voor Eerste Fietstechnicus is dit schooljaar gestart met 55 leerlingen.

Volgens Innovam doet de tweewielerbranche het nog steeds goed, terwijl de leerlingenaantallen in de personenwagen- en truckbranche gelijk blijven of iets teruglopen op niveau 1, 2 en 3.

De daling van het totaal aantal leerlingen is dit schooljaar tot stilstand gekomen. Het aantal leerlingen daalt al sinds het schooljaar 2005-2006. Dit blijkt uit een jaarlijkse telling die kennis- en opleidingscentrum Innovam heeft uitgevoerd onder alle ROC’s. Innovam roept de branche op te blijven samenwerken en investeren in nieuwe aanwas, zodat er voldoende personeel is wanneer de markt weer aantrekt.

In het schooljaar 2010-2011 volgen 14.406 leerlingen een opleiding voor een baan in de mobiliteitsbranche, zo blijkt uit de laatste telling die Innovam jaarlijks uitvoert in opdracht van het ministerie van OCW.

Dat is een daling van 0,17 procent ten opzichte van vorig schooljaar. Het aantal leerlingen is sinds het schooljaar 2005-2006 gestaag gedaald, maar is nu voor het eerst nagenoeg gelijk gebleven. Het aantal BBL’ers (4 dagen werken, 1 dag naar school) is met 1,1 procent licht gedaald ten opzichte van vorig schooljaar. De verschuiving van BBL’ers naar BOL’ers (4 dagen naar school, 1 dag stage) laat zich verklaren doordat BBL’ers moeilijk een leerbedrijf konden vinden.

Investeren
“Het is natuurlijk een goede zaak dat het aantal leerlingen dat voor motorvoertuigtechniek kiest nauwelijks meer daalt”, aldus Herme Bruin, directeur van Innovam. Nu de markt weer langzaam aantrekt en straks veel oudere medewerkers met pensioen gaan, is er steeds meer behoefte aan nieuwe medewerkers.

Herme Bruin: “Innovam en stichting OOMT hebben de afgelopen jaren veel gedaan om het leerlingenaantal op peil te houden door middel van voorlichting en wervingscampagnes voor verschillende deelbranches. Dat werpt nu eindelijk zijn vruchten af. We zullen de komende jaren daar zeker mee door gaan. Innovam kan dat niet alleen. We hebben de ondernemers, de medewerkers en hun organisaties daar hard bij nodig.”

Innovam Education onderzoekt nu hoe de instroom van leerlingen aansluit op de vraag vanuit de arbeidsmarkt. De resultaten zijn naar verwachting in april bekend.

Reageer op dit artikel