nieuws

Tweewieler Academy start met leerwerkcentra voor nieuwe fietsenmakers

Retailing

Tweewieler Academy start met leerwerkcentra voor nieuwe fietsenmakers

NIEUWEGEIN – De fietsenbranche in Nederland zit te springen om nieuw talent en er dreigt een tekort aan fietsenmakers te ontstaan. De Tweewieler Academy van Innovam start met een nieuw initiatief: leerwerkcentra voor de tweewielerbranche. De eerste is eind november van start gegaan.

NIEUWEGEIN – De fietsenbranche in Nederland zit te springen om nieuw talent en er dreigt een tekort aan fietsenmakers te ontstaan. De Tweewieler Academy van Innovam start met een nieuw initiatief: leerwerkcentra voor de tweewielerbranche. De eerste is eind november van start gegaan.
 
‘Het gaat om de start van Leerwerkcentrum De 2Wieler in Zwolle’, aldus Wim van Vliet van de Tweewieler Academy. ‘Recentelijk is daarvoor een intentieverklaring ondertekend door de sociale werkvoorziening Wezo in Zwolle, het ROC Deltion College en de Tweewieler Academy van Innovam. In De 2Wieler worden medewerkers van de sociale werkvoorziening en ‘wajongeren’ opgeleid voor een baan bij een tweewielerbedrijf. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met regionale tweewielerondernemingen in en rond Zwolle.’
De tweewielerbranche floreert op dit moment, vooral door de stijgende verkoop van elektrisch aangedreven fietsen en door het toenemende gezondheids- en milieubewustzijn van de consument. Elektrische fietsen zijn al goed voor 15 procent van de 1,2 miljoen fietsen die jaarlijks in ons land worden verkocht. De tweewielerbranche verwacht dat dit binnen enkele jaren naar een aandeel van 40 procent stijgt.
 
Testcase
Maurice Manders, manager BOVAG Fietsbedrijven: ‘De vraag naar gekwalificeerde fietsmonteurs op diverse niveaus zal groeien. Nieuwe instroom is daarom dringend nodig. Ook moeten mensen worden opgeleid om met computergestuurde testapparatuur de elektrische aandrijving van de e-bikes te kunnen uitlezen. Met de sterk regionaal gerichte Leerwerkcentra kan de Tweewieler Academy jongeren enthousiast maken voor een vak en een carrière in de tweewielerbranche. Dat is van groot belang voor onze sector.’
‘Nu kampen we met een geringe belangstelling voor het vak van fietsenmaker. Jongeren vinden dat niet stoer, niet sexy, aldus Wim van Vliet. Het Leerwerkcentrum De 2Wieler is een testcase, een businessmodel om te zien of het ook financieel goed uitpakt. ‘Als deze case positief verloopt – en dat verwachten we wel – dan gaan we dit concept landelijk uitrollen. In meerdere plaatsen zijn al gesprekken gaande om een Leerwerkcentrum op te zetten.’ 
 

Reageer op dit artikel