nieuws

Aantal fietsverkeersdoden neemt relatief toe

Retailing

Aantal fietsverkeersdoden neemt relatief toe

UTRECHT – Het aantal dodelijke slachtoffers onder fietsers schommelt al sinds jaar en dag rond de 190 per jaar, terwijl dat aantal in andere voertuigcategorieën gestaag daalt. Maar liefst 35 procent van de Nederlandse fietsers voert bij duisternis geen (voor- en/of achter)licht en neemt daarmee een groot risico in het verkeer.

UTRECHT – Het aantal dodelijke slachtoffers onder fietsers schommelt al sinds jaar en dag rond de 190 per jaar, terwijl dat aantal in andere voertuigcategorieën gestaag daalt. Maar liefst 35 procent van de Nederlandse fietsers voert bij duisternis geen (voor- en/of achter)licht en neemt daarmee een groot risico in het verkeer.

Brancheorganisatie BOVAG nam daarom het initiatief om op dinsdag 21 december, de kortste dag van het jaar, in hartje Utrecht gratis de verlichting van passerende fietsers te repareren.

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2005 181 fietsers in het verkeer om het leven kwamen (22 procent van het totaal dat jaar), in 2008 waren dat er eveneens 181 (24 procent) en vorig jaar zelfs méér, namelijk 185 (26 procent). "Een zorgelijke ontwikkeling", stelt BOVAG-woordvoerder Paul de Waal, "temeer daar volgens onderzoek van bureau Goudappel Coffeng meer dan een derde van de fietsers bij duisternis geen verlichting voert, voor en/of achter. Dat percentage daalt sinds 2005 ook vrijwel niet (toen had 37 procent geen licht). Bij jongeren tussen de 12 en 25 jaar ligt het percentage volgens het ministerie van Infrastructuur en Milieu overigens rond een schrikbarende 50 procent." Bovendien blijkt dat het aantal verkeersslachtoffers in sommige andere Europese landen vorig jaar harder is gedaald dan in Nederland. Zweden is Nederland nu zelfs voorbij gestreefd qua verkeersveiligheid.

Gratis reparatie

Deugdelijke fietsverlichting kan fatale ongevallen niet volledig voorkomen, maar draagt wel wezenlijk bij aan betere zichtbaarheid van fietsers en daarmee aan hun veiligheid. "Desondanks nemen dagelijks miljoenen fietsers een onnodig risico, terwijl aanschaf of reparatie van fietsverlichting slechts enkele euro’s kost."

Elk jaar vragen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en BOVAG in de donkere dagen voor Kerst aandacht voor deze problematiek met de campagne ‘Val op, licht aan’. Op de kortste dag van het jaar, dinsdag 21 december, stond op de Catharijnesingel in hartje Utrecht een team van BOVAG-monteurs klaar om gratis de verlichting van passerende fietsers te repareren of vervangen. Simson heeft alle materialen kosteloos beschikbaar gesteld voor de actie. Meer over fietsverlichting en BOVAG

Reageer op dit artikel