nieuws

Driehonderd rijscholen klaar voor praktijklessen bromfiets

Retailing

Driehonderd rijscholen klaar voor praktijklessen bromfiets

BUNNIK – Drie- tot vierhonderd rijscholen staan klaar om vanaf 1 januari 2010 praktijklessen voor het bromfietsexamen te geven. In een uitgebreide infosessie werden afgelopen vrijdag ruim 150 rijscholen door BOVAG geïnformeerd over de stand van zaken.

BUNNIK – Drie- tot vierhonderd rijscholen staan klaar om vanaf 1 januari 2010 praktijklessen voor het bromfietsexamen te geven. In een uitgebreide infosessie werden afgelopen vrijdag ruim 150 rijscholen door BOVAG geïnformeerd over de stand van zaken.

Inmiddels zijn vorm en inhoud van het bromfietspraktijkexamen grotendeels duidelijk. Toch zijn er nog enkele struikelblokken, waarover BOVAG al eerder vragen stelde aan minister Eurlings. Zo pleit BOVAG voor een maximum van twee leerlingen per examen in plaats van de voorgestelde vier. Ook de automaataantekening op het rijbewijs moet niet ingevoerd worden.

Frans Bastiaansen, manager BOVAG Rijscholen, legt uit waarom: "Als er onderscheid wordt gemaakt tussen een automaat en een schakelbrommer, jaagt dat rijscholen op enorme kosten. Ga maar na: voor de praktijklessen en het examen moeten dan zowel automatische scooters als schakelbrommers aangeschaft worden. Bovendien kent geen enkel ander Europees land het onderscheid tussen een automaat en een schakelbrommer op het AM-rijbewijs. Waarom in Nederland dan wel? Niet doen dus, maar gewoon één rijbewijs invoeren voor automaat én schakelbrommer." Ook de communicatie van de kosten is de branche een doorn in het oog. "Het communiceren van een maximumbedrag voor praktijklessen en examen door het ministerie werkt marktverstorend. Dat is niet wenselijk. Daarnaast mag de prijs van het CBR-praktijkexamen, 105 euro, ook nog wel wat naar beneden bijgesteld worden. In eerdere gesprekken werd tenslotte ook over een lager bedrag gesproken"’ aldus Bastiaansen.

Bastiaansen maakt zich zorgen over de tijd die nog rest voor de officiële invoering van het bromfietspraktijkexamen. "De rijscholen die straks de praktijklessen gaan geven willen weten waar ze aan toe zijn. Onder meer dus als het gaat om automaataantekening of niet en inzake het maximum aantal leerlingen. Onbegrijpelijk dat de minister nog niet gereageerd heeft op onze vragen. Over zes weken is het 1 januari. In die tijd moet er dus nog een wet ondertekend worden. Wij zijn er klaar voor, maar zolang de minister geen handtekening heeft gezet staan we met de rug tegen de muur."

Het CBR heeft inmiddels 90 examinatoren opgeleid om het bromfietsexamen af te nemen, ‘volgscooters’ zijn aangeschaft en voor iedere examinator ligt speciale kleding en een helm klaar. Bastiaansen: "We zijn blij dat het CBR ingaat op ons verzoek om in voorkomende gevallen op locatie te examineren. Niet bij iedere rijschool ligt immers een examencentrum om de hoek."

Reageer op dit artikel