nieuws

Brand voormalige Unionfabriek mogelijk opzet

Retailing

Brand voormalige Unionfabriek mogelijk opzet

ZWOLLE/NIEUWLEUSEN – De brand in het voormalige Union-gebouw in Nieuwleusen is mogelijk aangestoken. Verzekeraar ABNAmro verdenkt eigenaar Marcel Smit van betrokkenheid bij brandstichting. Dat meldt dagblad De Stentor.

ZWOLLE/NIEUWLEUSEN – De brand in het voormalige Union-gebouw in Nieuwleusen is mogelijk aangestoken. Verzekeraar ABNAmro verdenkt eigenaar Marcel Smit van betrokkenheid bij brandstichting.  Dat meldt dagblad De Stentor.

Een grote brand in Nieuwleusen heeft eind mei de oude Union-fabriek bijna compleet in de as gelegd. In een loods van Westerman Logistics stonden ook fietsen van Kruitbosch Cycle Universe, Blomson International, Biretco en Big-Feet opgeslagen. De lakstraat van de Gebroeders Smit ging geheel in vlammen op.   

Tot voor kort was de oorzaak van de brand onduidelijk. Totdat de zaak is opgehelderd weigert ABNAmro het verzekeringsgeld uit te keren. In een kort geding eiste Smit dinsdag alsnog 2,4 miljoen euro. Volgens advocaat mr M. van Haastert van ABN Amro heeft een ex-werknemer van Smit verklaart dat zijn werkgever plannen had om de panden achter de voormalige fietsfabriek aan Den Hulst in de brand te laten steken. De politie onderzoekt die verklaring.

Hoe de brand vier maanden geleden is ontstaan in het bedrijvencomplex waar zeven ondernemers gevestigd waren, is uit technisch onderzoek van de politie niet te achterhalen. Wel zijn er volgens het onderzoeksbureau van ABN Amro en de politie andere aanwijzingen voor brandstichting. Zo noemt de verzekeraar het vreemd dat de alarminstallatie op het bedrijvencomplex aan Den Hulst slechts enige minuten voordat de brand werd ontdekt was aangezet. Daaruit zou blijken dat er minuten voor de brand nog iemand aanwezig was.

Verder zou de broer van Marcel Smit volgens ABN Amro hebben gezegd dat de ondernemer "straks met 15 miljoen euro op de Bahama’s zou zitten".

Ook de snelheid en heftigheid waarmee de brand zich die bewuste vrijdagnamiddag verspreidde, is onderwerp van het onderzoek. In brandmonsters zou pertroleum zijn gevonden, een brandversneller.

Marcel Smit zelf ontkent alle aantijgingen. Hij was ten tijde van de brand aan zijn bed gebonden, vanwege een trap van een paard. Bovendien heeft hij volgens zijn advocaat mr. A. Stendahl totaal geen financieel gewin door de brand. "Sterker nog, hij had er belang bij dat er niets met het bedrijf zou gebeuren." Bovendien noemt Smits raadsman de tipgever van ABN Amro onbetrouwbaar, omdat Marcel Smit in de maanden voor de brand door de man zou worden afgeperst.

KLIK HIER voor meer nieuws over de brand in de Unionfabriek

Reageer op dit artikel