nieuws

BOVAG en RAI faliekant tegen nieuwe werkkostenregeling voor fietsen

Retailing

BOVAG en RAI faliekant tegen nieuwe werkkostenregeling voor fietsen

BUNNIK/AMSTERDAM – Zowel BOVAG als RAI Vereniging zijn tegen de voorstellen van staatsecretaris De Jager om de huidige fiscale fietsaftrek te vervangen door een algemene regeling. Beide brancheorganisaties verwachten van de voorgestelde regeling een negatieve uitkomst voor fietsaanschaf.

BUNNIK/AMSTERDAM – Zowel BOVAG als RAI Vereniging zijn tegen de voorstellen van staatsecretaris De Jager om de huidige fiscale fietsaftrek te vervangen door een algemene regeling. Beide brancheorganisaties verwachten van de voorgestelde regeling een negatieve uitkomst voor fietsaanschaf.

De nieuwe regeling komt neer op een algemene vrijstelling van 1,5% van de fiscale loonsom (exclusief eindheffingsbestanddelen) voor vergoedingen en verstrekkingen, ongeacht de vraag in welke mate daarin een beloningselement te onderkennen valt. Een van de vergoedingen/verstrekkingen die onder dit 1,5% forfait gaat vallen is de vergoeding/verstrekking van een fiets.

Concurreren
Peter Janssen, directeur RAI Vereniging, stelt dat ‘de fiets nu moet concurreren met allerlei andere zaken en leuke extraatjes die de werkgever voor zijn personeel heeft bedacht. De vraag is in hoeverre een individuele werknemer daar invloed op kan uitoefenen.’ Hij vindt dat de aanschaf van een goede degelijke fiets in het budget van iedere werkgever moet passen. Dat wordt met de werkkostenregeling met name voor de lagere inkomens een lastige kwestie. Als de voorgestelde werkkostenregeling realiteit wordt, ‘krijgen fietsen in plaats van het beloofde windje in de rug uitsluitend tegenwind’, waarschuwt Janssen.

Onzinnig
“Onzinnig”, noemt BOVAG Tweewielerbedrijven manager Maurice Manders de nieuw voorgestelde regeling. “Bewegen en het milieu zijn hot items vandaag de dag. Hoe kan zo’n voorstel, dat alleen maar leidt tot minder fietsgebruik voor woon-werkverkeer, in de Miljoenennota terecht komen? Als BOVAG strijden wij voor het behoud van de oude regeling en zelfs meer dan dat, een verhoging naar fiscale vrijstelling van € 2.000,- ten gunste van duurdere (elektrische) fietsen.”

Reageer op dit artikel