nieuws

Alternatieve Miljoenennota Fiets

Retailing

Alternatieve Miljoenennota Fiets

BUNNIK – Op de 4e dinsdag van oktober (27 oktober) heeft BOVAG Fietsbedrijven een alternatieve Miljoenennota aangeboden aan CDA’er Joop Atsma. Daarin zijn de fietsmaatregelen uit de CDA Fietsnota helemaal doorgerekend. BOVAG onderzoeksdienst heeft berekend dat er jaarlijks 265 miljoen euro nodig is om alle aanbevelingen te kunnen uitvoeren. Noodzakelijke kennis voor de Kamerleden die eind november met de plannen moeten instemmen.

BUNNIK – Op de 4e dinsdag van oktober (27 oktober) heeft BOVAG Fietsbedrijven een alternatieve Miljoenennota aangeboden aan CDA’er Joop Atsma. Daarin zijn de fietsmaatregelen uit de CDA Fietsnota helemaal doorgerekend. BOVAG onderzoeksdienst heeft berekend dat er jaarlijks 265 miljoen euro nodig is om alle aanbevelingen te kunnen uitvoeren. Noodzakelijke kennis voor de Kamerleden die eind november met de plannen moeten instemmen.

265 miljone euro
Volgens BOVAG is een bedrag van 265 miljoen euro per jaar in de komende vier tot vijf jaar.nodig om te komen tot een consistent en effectief fietsbeleid waar zowel fietsers als niet-fietsers van profiteren. Vandaag overhandigde algemeen directeur van BOVAG Koos Burgman de ‘Miljoenennota Fiets’ aan Tweede Kamerlid Joop Atsma.

Initiatiefnota Atsma
Vorig jaar presenteerde Atsma zijn initiatiefnota ‘Fietsen in Nederland… een tandje erbij’ aan de Tweede Kamer. Daarin staan 45 aanbevelingen om fietsgebruik in Nederland te stimuleren. De nota werd positief ontvangen, maar nu is het zaak de nota om te zetten in concreet beleid. BOVAG heeft de nota dan ook van een begroting voorzien. Het kostenplaatje moet een rol spelen bij de begrotingsbehandelingen die op dit moment in de Tweede Kamer aan de orde zijn. ‘Fietsen is gezond, milieuvriendelijk en draagt bij aan oplossing van het fileprobleem en de parkeerproblematiek’, aldus Koos Burgman. ‘Als het Rijk, de provincies en gemeenten nu hun verantwoordelijkheid nemen, profiteert heel Nederland daarvan. Daarom verwachten wij dat deze extra Miljoenennota Fiets helpt in het besluitvormingsproces. Dankzij onze berekeningen is duidelijk wat er nodig is.’

Berekening
De 45 punten die genoemd worden in de fietsnota zijn door BOVAG voor het eerst van concrete bedragen voorzien. Uit de Fietsnota blijkt dat vooral de infrastructuur voor de fietser verbeterd kan worden. Burgman: ‘De komende jaren wordt er fors geïnvesteerd in het snelwegennet in Nederland. Logisch en terecht, want automobilisten dragen jaarlijks ruim 18 miljard euro bij aan de Rijksbegroting. Maar de miljoenen fietsers komen er bekaaid vanaf. Goed onderhouden en verlichte fietspaden zijn van groot belang voor met name woon-werkverkeer.

Daarnaast moeten fietsenstallingen uitgebreid worden: niet alleen bij treinstations, maar ook op bedrijventerreinen en bij scholen. Deze relatief kleine investeringen, denk aan 150 miljoen euro per jaar, maken fietsen al een stuk aantrekkelijker. En daar heeft iedereen baat bij.’

In totaal is de komende vier tot vijf jaar zo’n 265 miljoen euro per jaar nodig om de Fietsnota integraal uit te voeren. De middelen daarvoor moeten door het Rijk, provincies en gemeenten bijeen worden gebracht.

Bedrijfsfiets
Een goede manier om meer mensen aan het fietsen te krijgen, is het verhogen van de bedrijfsfietsregeling. Maar het tegenovergestelde dreigt te gebeuren. De fiscaalvriendelijke bedrijfsfiets lijkt te verdwijnen vanaf 2011. Voor BOVAG is dat onaanvaardbaar. ‘Door de nieuwe karige werkkostenregeling zal de bedrijfsfiets uit beeld verdwijnen bij werkgever en werknemer. En dat staat haaks op het streven naar een groener en gezonder Nederland, zoals dat vrijwel kamerbreed wordt uitgedragen. Er moet in de werkkostenregeling dus een uitzondering gemaakt worden voor de bedrijfsfietsregeling, zodat werknemers ook volgend jaar hun werknemers tot goedkoop en gezond woon-werkverkeer kunnen verleiden. Daarmee wordt ook de doorstroming een dienst bewezen.’   

Reageer op dit artikel