nieuws

Minister Eurlings opent kennisbank ‘Duurzaam op Weg

Retailing

Minister Eurlings opent kennisbank ‘Duurzaam op Weg

NIEUWEGEIN – “Het bedrijfsleven moet mobiliteit duurzaam maken.” Met deze stelling heeft minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat op 2 juni de kennisbank Duurzaam op Weg geopend. Hij deed dit tijdens een tweeledig werkbezoek dat hij samen met Europarlementariër Corien Wortmann bracht aan opleidingsinstituut Innovam en het Instituut voor Duurzame Mobiliteit. Ook de fiets en met name de e-bike werd onder de aandacht van de bewindslieden gebracht.

NIEUWEGEIN – “Het bedrijfsleven moet mobiliteit duurzaam maken.” Met deze stelling heeft minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat op 2 juni de kennisbank Duurzaam op Weg geopend. Hij deed dit tijdens een tweeledig werkbezoek dat hij samen met Europarlementariër Corien Wortmann bracht aan opleidingsinstituut Innovam en het Instituut voor Duurzame Mobiliteit. Ook de fiets en met name de e-bike werd onder de aandacht van de bewindslieden gebracht.

Minister Eurlings en mevrouw Wortmann startten hun werkbezoek bij Innovam, het in Nieuwegein gevestigde kennis- en opleidingscentrum voor de mobiliteitsbranche. Daar werden ze ontvangen door Leo Fransen (algemeen directeur), Herme Bruin (directeur), Bert Kreek (voorzitter Raad van Commissarissen) en Dick Jansen (vice-voorzitter Raad van Commissarissen). Na een korte toelichting op de activiteiten van Innovam kregen beide bezoekers een rondleiding waarbij de trainingslocaties voor personenauto’s en bedrijfsauto’s, de examenhal en de trainingsunits voor auto-importeurs werden bezocht.

Duurzaamheid bevorderen
In het tweede deel van het werkbezoek gingen minister Eurlings en mevrouw Wortmann langs bij het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM), dat wordt uitgevoerd door Innovam. Het IvDM werd eind vorig jaar opgericht door BOVAG en RAI Vereniging en krijgt financiële ondersteuning van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Doel van het instituut is onder meer om de duurzaamheidkennis in de mobiliteitsbranche te verhogen, zodat de consument deskundig kan worden voorgelicht over alles wat te maken heeft met duurzaamheid en mobiliteit.

Duurzaamheids Agenda Fiets
Het IvDM is een kennisinstituut opgericht om de branche en indirect daarmee ook de consument juiste keuzes te laten maken op het gebied van duurzaamheid. “Een van de eerste activiteiten van het IvDM was meedenken over de Duurzaamheids Agenda Fiets”, vertelt manager Tjeerd Hobma van IvDM. “Maar er is nog veel werk aan de winkel.” Het IvDM stimuleert het opstarten van projecten samen met ondernemers, onder meer om  nieuwe klantgroepen aan te boren. In de planning staat bijvoorbeeld het uitschrijven van een prijsvraag onder scholieren, in samenwerking met BOVAG en RAI.

Certificaat
Nadat Peter Janssen (directeur RAI Vereniging en waarnemend voorzitter van het Bestuur van IvDM) de samenwerking tussen branche en overheid op het gebied van duurzame mobiliteit had toegelicht, zette Hobma van IvDM uiteen welke activiteiten het instituut sinds een half jaar ontwikkelt. Een van die activiteiten is de toekenning van het certificaat Erkend Duurzaam Ondernemen aan autobedrijven die voldoen aan een breed scala van duurzaamheidaspecten, legde Koos Burgman (algemeen directeur BOVAG en lid van het Bestuur van IvDM) aan beide bezoekers uit. Janssen gaf met de training Duurzaam Verkopen die het IvDM samen met Innovam voor autobedrijven ontwikkelde een tweede voorbeeld.

Online kennisbank
Het werkbezoek werd afgesloten toen minister Eurlings het startschot gaf voor de externe activiteiten van het IvDM richting mobiliteitsbranche en consumenten. Hij deed dit door de online kennisbank Duurzaam op Weg te openen met het plaatsen van de stelling “Het bedrijfsleven moet mobiliteit duurzaam maken”. Op de website www.duurzaamopweg.nl kunnen professionals en andere belangstellenden kennis opdoen over diverse aspecten van duurzaamheid en mobiliteit en in nieuwsgroepen hun kennis daarover delen en in discussies uitdiepen.

Reageer op dit artikel