nieuws

Komt er een groen fietsenkeurmerk?

Retailing

Komt er een groen fietsenkeurmerk?

BUNNIK – Gisteren vond de jaarlijkse BOVAG jaarvergadering plaats. Die stond in het teken van het afscheid van Wim van Vliet. Na 6 jaar voorzitterschap had hij nog één wens: een groen keurmerk voor fietsen waarmee het duurzaamheidsaspect én het gezondheidsaspect van fietsen wordt gepromoot.

BUNNIK – Gisteren vond de jaarlijkse BOVAG jaarvergadering plaats. Die stond in het teken van het afscheid van Wim van Vliet. Na 6 jaar voorzitterschap had hij nog één wens: een groen keurmerk voor fietsen waarmee het duurzaamheidsaspect én het gezondheidsaspect van fietsen wordt gepromoot.

In feite deed hoogleraar Jaap Seidell die op speciaal verzoek van Van Vliet een verhaal hield over fietsen en gezondheid ook al een dergelijke oproep. Seidell: “In de foodsector hebben concurrenten elkaar samenwerking gezocht voor een gezamenlijk logo en informatiebeleid richting consument. Ook bij de auto’s zie je het gebruik van dergelijke keurmerken. Dus waarom niet bij de fietsen? Bij uitstek een product dat voldoet aan alle voorwaarden van een ‘groen’ product. Wetenschappelijk onderzoek toont het positieve effect van de fiets op de gezondheid aan. De politiek ziet in de fiets dé kans om de Kyoto doelstellingen voor de C02-uitstoot nog te halen. Wat wil je nog meer?” Koren op de molen van Wim van Vliet die herhaaldelijk heeft gepleit voor gezamenlijke promotie van het duurzame en gezonde imago van de fiets.

Gratis promotie
Vanuit de zaal werd Van Vliets oproep ondersteund. Marketingdirecteur BOVAG Sandra Molenaar: “De wetenschappelijke onderbouwing vormt een prachtig objectief en neutraal, én niet onbelangrijk, gratis argument om je product te promoten. Ik zou zeggen, gebruik dit.” Ook CEO Accell Group René Takens erkende dat in de marketing van ‘zijn’ fietsmerken meer aandacht kan komen voor deze aspecten van de fiets. “Als fabrikanten kunnen wij deze ‘groene’ boodschap best meer uitdragen.”

Wie o wie?
De vraag die vervolgens opdoemt is natuurlijk wie de partijen bijeen gaat roepen om een groen keurmerk gezamenlijk vorm te geven. De roep om de Stichting Fiets! weer in ere te herstellen is al vaker gehoord, maar daar zitten de nodige haken en ogen aan. Van Vliet: “Op de overheid wachten is geen optie, dan kun je lang wachten. We moeten als branche zelf het initiatief nemen.” Wie nu het initiatief gaat nemen tot een Stichting Duurzaam Fietsen en een groen keurmerk, we zijn benieuwd.

Reageer op dit artikel