nieuws

Voor fietsers onveilige richtlijn

Retailing

Voor fietsers onveilige richtlijn

BRUSSEL/GENT – De Europese Commissie (EC) heeft besloten om vanaf 2011 zogenaamde Daytime Running Lights (DRL) verplicht te stellen voor alle nieuwe voertuigen. De ECF (de Europese ‘Fietsersbond’) en ETRA (de Europese belangenorganisatie voor tweewielerdetaillisten) hebben hiertegen protest aangetekend, omdat niet is aangetoond dat deze regels een positief effect hebben op de veiligheid van fietsers.

BRUSSEL/GENT – De Europese Commissie (EC) heeft besloten om vanaf 2011 zogenaamde Daytime Running Lights (DRL) verplicht te stellen voor alle nieuwe voertuigen. De ECF (de Europese ‘Fietsersbond’) en ETRA (de Europese belangenorganisatie voor tweewielerdetaillisten) hebben hiertegen protest aangetekend, omdat niet is aangetoond dat deze regels een positief effect hebben op de veiligheid van fietsers.

“Aan de besluitvorming ligt geen doorslaggevende bewijsvoering ten grondslag”, aldus ETRA-secretaris Annick Roetynck, “en dit besluit kan zelfs schadelijk zijn voor fietsers.” ECF voorzitter Bernhard Ensink voegt hieraan toe: “De claim dat dit de veiligheid in het wegverkeer zal verhogen, is onjuist. Sterker, het draait de zaak om. Kwetsbare groepen weggebruikers zoals fietsers zullen op auto’s moeten gaan letten in plaats van dat de automobilisten alert zijn op deze kwetsbare groepen.”

Een TNO-onderzoek uit 2003 ligt ten grondslag aan het besluit van de EC. “Maar, in dat onderzoek is niet gekeken naar de effecten voor kwetsbare weggebruikers. Bovendien is nergens onderzocht wat de effecten van DRL zijn op ongelukken waar voetgangers, fietsers en motorrijders bij betrokken zijn”, stelt Roetynck.

De EC zegt dat alle weggebruikers, inclusief voetgangers, fietsers en motorrijders, voertuigen met DRL eerder en beter zien en herkennen. “Dus, kinderen zien de auto’s, maar zien de auto’s ook de kinderen?”, vraagt Ensink zich af. Een terechte vraag, want onderzoek heeft eerder duidelijk gemaakt dat (te) veel lichtbronnen niet- of minder verlichte objecten minder zichtbaar maken.

Reageer op dit artikel