nieuws

Piaggio op laatste plaats in RODI-onderzoek

Retailing

Piaggio op laatste plaats in RODI-onderzoek

BUNNIK – Dealers zijn ontevreden over marktleider Piaggio, de importeur van onder andere Vespa. Tijdens de Bromfietsledenbijeenkomst van de BOVAG gisteren in Bunnik bleek dat Keeway en Sym het meest en Piaggio het minst gewaardeerd worden door de dealers.

BUNNIK –  Dealers zijn ontevreden over marktleider Piaggio, de importeur van onder andere Vespa. Tijdens de Bromfietsledenbijeenkomst van de BOVAG gisteren in Bunnik bleek dat Keeway en Sym het meest en Piaggio het minst gewaardeerd worden door de dealers.

Het RODI (Relatie Onderzoek Dealer Importeur) wordt gehouden onder de leden van de BOVAG. Dit om te onderzoeken hoe de dealers denken over hun relatie met de importeurs en waar eventuele verbeterpunten zitten.

Het gemiddelde waarderingscijfer voor alle importeurs ging van een 6,8 in 2006 naar een 6,9 in 2008. Hierbij moet aangetekend worden dat Keeway en Sym in 2006 niet in het onderzoek meededen. Deze twee merken eindigen nu op de eerste en tweede plek.

De totaalranglijst van waarderingscijfers per merk is:
1. Keeway    7,8
2. Sym    7,7
3. Peugeot    7,3
4. Derbi    7,3
5. Yamaha    7,2
6. Kymco    7,1
7. Bouwman    6,7
8. Tomos    6,5
9. Nerons    6,3
10. Aprilia    6,2
11. Piaggio Benelux    5,9

Nerons en Piaggio Benelux zijn de grootste dalers in het onderzoek. Bij Nerons is men vooral ontevreden over de procedures (met een daling van 2,4 punten naar een 5,9) en de snelheid van garantie-afhandeling (-/- 2,9 punten naar een 5,4). Bij Piaggio Benelux daalde het rapportcijfer voor telefonische bereikbaarheid met 2 punten naar een 5,2 en de behulpzaamheid daalde ook met 2 punten naar een 5,3.

Uit de totale resultaten blijkt dat de dealers tevreden zijn over de voorraadafspraken nieuwe bromfietsen en de bestelprocedures voor onderdelen. Ook de inhoud van overeenkomsten en contracten is volgens de dealers verbeterd. Minder tevreden zijn ze over de telefonische bereikbaarheid en de behulpzaamheid. Nog net of bijna een voldoende scoren de punten procedures (rapportcijfer 6,1) en snelheid garantie-afhandeling (5,8). Een onvoldoende krijgen de importeurs voor kostenverdeling voor in voorraad houden nieuwe bromfietsen (4,9) en de hoogte van marges/bonussen op verkoop nieuwe bromfietsen (4,8).

Reageer op dit artikel