nieuws

Parijse grijze fietsen kosten veel

Retailing

Parijse grijze fietsen kosten veel

PARIJS (Fr.) – Sinds vorig jaar kunnen Parijsenaars gebruikmaken van (grijze) verhuurfietsen. Dit systeem lijkt op de Witte Fietsenplannen uit de vorige eeuw in Amsterdam. Inmiddels zijn op de Vélibs 26 miljoen ritten gemaakt. De initiatiefnemer, JCDecaux (buitenreclame), heeft hiermee een verhuursysteem in het leven geroepen dat substantieel meer mensen doet fietsen.

PARIJS (Fr.) – Sinds vorig jaar kunnen Parijsenaars gebruikmaken van (grijze) verhuurfietsen. Dit systeem lijkt op de Witte Fietsenplannen uit de vorige eeuw in Amsterdam. Inmiddels zijn op de Vélibs 26 miljoen ritten gemaakt. De initiatiefnemer, JCDecaux (buitenreclame), heeft hiermee een verhuursysteem in het leven geroepen dat substantieel meer mensen doet fietsen.

Het grijze fietsen-systeem is een succes. 26 miljoen keer werd een fiets gehuurd waarop een gemiddelde rit van 18 minuten werd gemaakt. Er zijn 16.000 Vélibs in omloop, een aantal dat voor eind 2008 wordt uitgebreid tot 20.000.

Vandalisme
Het nadeel van het grote aantal Vélibs is dat de kosten om de fietsen te laten rijden, veel hoger zijn dan verwacht. Dit als gevolg van vandalisme en het jatten van onderdelen. In het eerste halfjaar was JCDecaux al € 20,6 miljoen kwijt aan reparatie en onderhoud. Deze lasten zijn zo hoog dat ze gevolg hebben voor het complete bedrijfsresultaat van JCDecaux, dat lagere winstcijfers af gaf als gevolg van de Vélibs.

Londen
Ondanks de hoge kosten blijft het bedrijf actief met verhuurfietsensystemen. Er zijn plannen voor een soortgelijk systeem in Londen, waar zo’n 8.000 fietsen rond zouden moeten gaan rijden, alhoewel de Londense politici nog niet stonden te springen om een dergelijk project. Maar met de nieuwe Londense burgemeester Boris Johnson lijkt daar verandering in te komen, aangezien die als fervent fietser veel meer pro-fiets is dan zijn voorganger Ken Livingston.

Reageer op dit artikel