nieuws

BTW op arbeidsintensieve diensten definitief omlaag

Retailing

BTW op arbeidsintensieve diensten definitief omlaag

BRUSSEL – De lage Nederlandse btw op arbeidsintensieve diensten van bijvoorbeeld fietsenmakers, kappers en schoenmakers blijft definitief. De Europese Unie wil een einde maken aan de internationale lappendeken van btw-experimenten en staat daarom toe dat landen lage btw-tarieven invoeren op arbeidsintensieve en lokale diensten.

BRUSSEL – De lage Nederlandse btw op arbeidsintensieve diensten van bijvoorbeeld fietsenmakers, kappers en schoenmakers blijft definitief. De Europese Unie wil een einde maken aan de internationale lappendeken van btw-experimenten en staat daarom toe dat landen lage btw-tarieven invoeren op arbeidsintensieve en lokale diensten.

Eurocommissaris van belastingzaken László Kovács presenteert aanstaande maandag een voorstel hiertoe. Uit zijn plannen, die Het Financieele Dagblad in bezit heeft, blijkt dat allerlei tijdelijke regelingen voor verlaging van aanschafbelasting op producten en diensten een permanent karakter krijgen.

De plannen zijn een opsteker voor ons land, waar het lage tarief 6 procent bedraagt en het hoge tarief 19 procent. Het lage tarief op diensten van fietsenmakers, kappers en schoenmakers werd in 2000 bij wijze van experiment ingevoerd. Dit met als doel banen te scheppen en zwartwerken te bestrijden.

Frits Bolkestein, toenmalig eurocommissaris van interne markt en belastingzaken, overwoog om de ontheffing voor het lagere tarief in 2004 te schrappen omdat de Europese Commissie geen zichtbaar baneneffect waarnam. Ook Nederlandse onderzoeken toonden geen positieve gevolgen voor de werkgelegenheid aan. Desondanks zette de regering zich met succes in voor verlenging van de ontheffing, die oorspronkelijk eind 2010 zou aflopen.

Kovács’ stroomlijning van de btw-ontheffingen houdt in dat EU-lidstaten lage btw-tarieven kunnen invoeren op arbeidsintensieve en lokale diensten. Daarbij gaat het niet alleen meer om diensten van de fietsenmaker, kapper en schoenmaker, maar ook om oppaswerk, de schoonheidssalon, tuinonderhoud en -ontwerp, thuiszorg voor ouderen en zieken alsmede wasserettes.

De eurocommissaris zet in zijn plannen tevens zwart op wit dat bepaalde producten onder een laag btw-regime mogen vallen, bijvoorbeeld inlegkruisjes en luiers en kinderzitjes voor in de auto. Daarbij verruimt Kovács de regels voor lagere aanschafbelasting op de bouw, herstel, renovatie, schoonmaak en onderhoud van huizen en gebouwen voor religieuze doeleinden, het ophalen van vuilnis en waterzuivering.

Ook maakt de Hongaar het mogelijk dat elke EU-lidstaat een laag btw-tarief kan invoeren voor eten in restaurants en diensten van cateraars, een wens van Frankrijk. Een Nederlands pleidooi, gelijkschakeling van het lage btw-tarief op boeken met dat op luisterboeken en vergelijkbare digitale producten, heeft Kovács eveneens gehonoreerd.

Reageer op dit artikel