nieuws

Erven fietstycoon Burke (Trek) willen belang Accell kwijt

Retailing

Erven fietstycoon Burke (Trek) willen belang Accell kwijt

De erven van de Amerikaanse fietstycoon Dick Burke, de oprichter van Trek Bicycle Corporation, willen hun belang van bijna 9 procent in fietsenmaker Accell verkopen. Dat zegt Accell-topman René Takens in het nieuwste nummer van FEM Business.

De erven van de Amerikaanse fietstycoon Dick Burke, de oprichter van Trek Bicycle Corporation, willen hun belang van bijna 9 procent in fietsenmaker Accell verkopen. Dat zegt Accell-topman René Takens in het nieuwste nummer van FEM Business.

Dick Burke, de oprichter van de Amerikaanse fietsgigant Trek, behoorde bijna tien jaar tot de grootaandeelhouders van Accell. Volgens Takens kocht hij na zijn vertrek uit de dagelijkse leiding van de fietsproducent met privékapitaal een pakket aandelen in de branchegenoot uit Heerenveen.

Met een startkapitaal van 100.000 dollar en 5 werknemers richtte Burke in 1976 Trek Bicycle Corporation op. Trek, vorig jaar goed voor een omzet van zo’n 700 miljoen dollar, groeide uit tot een van de grootste fietsenmakers ter wereld. De familieonderneming is vooral bekend van de fietsen waarop Lance Armstrong zeven maal de Tour de France won.

Accell, bekend van de merken Batavus, Sparta en Koga-Miyata, is met een omzet van 476 miljoen euro marktleider in Europa. “Burke had met zijn investering geen strategische bedoelingen, hij vond het gewoon een leuke belegging”, aldus Takens. In 2004 breidde Burke zijn belang uit tot boven de 5 procent.

Burke overleed in twee maanden geleden op 73-jarige leeftijd. Zijn aandelen Accell werden daarop ondergebracht bij een trustfund. Het pakket is inmiddels aangegroeid tot 818.681 aandelen, goed voor een belang van 8,62 procent. Tegen de huidige koers is het 22 miljoen euro waard.

De erven Burke zullen echter niet lang aandeelhouder van Accell blijven, onthult bestuursvoorzitter Takens. “Ik kreeg onlangs een telefoontje van zijn zoon John, die me vertelde dat de familie de aandelen wil verkopen.” Takens hoopt dat de aandelen als blok of in enkele blokken aan nieuwe eigenaren worden verkocht. “Als zo’n groot belang op de markt te koop wordt aangeboden, kan dat leiden tot koersdruk. Wij hebben inmiddels een aantal effectenbrokers ingeseind. Die kennen de potentiële kopers.”

Reageer op dit artikel