nieuws

Segway mag vanaf juli op openbare weg

Retailing

Segway mag vanaf juli op openbare weg

DOETINCHEM – De Segway mag vanaf 1 juli a.s. voor algemeen gebruik de openbare weg op. Op basis van een advies van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid en overleggen met de Europese Commissie stellen Eurlings en collega Hirsch Ballin van Justitie voor dat er een nieuwe voertuigcategorie komt, waar de Segway als eerste voertuig onder komt te vallen.

DOETINCHEM – De Segway mag vanaf 1 juli a.s. voor algemeen gebruik de openbare weg op. Op basis van een advies van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid en overleggen met de Europese Commissie stellen Eurlings en collega Hirsch Ballin van Justitie voor dat er een nieuwe voertuigcategorie komt, waar de Segway als eerste voertuig onder komt te vallen.

Een Segway is een elektrisch aangedreven voertuigje met parallel geplaatst twee wielen. Bestuurders moeten minstens 16 jaar oud zijn en hoeven geen helm te dragen of rijbewijs te hebben. Reflectoren zijn wel verplicht, net als een verzekering en een kenteken. Bij gebruik in de avonduren moet de tweewieler beschikken over verlichting. Bestuurders van de Segway moeten zich in het verkeer hetzelfde gedragen als bestuurders van snorfietsen. Dit betekent onder andere dat mobiel bellen en naast elkaar rijden niet zijn toegestaan. De maximum snelheid is 25 kilometer per uur.

Gehandicapten
Een uitzondering op deze regels zijn gehandicapten. Zij mogen de Segway ook gebruiken op het trottoir. De maximum snelheid bedraagt dan zes kilometer per uur.

Reageer op dit artikel