nieuws

BOVAG stelt mening rijbewijsequivalentie bij

Retailing

BOVAG stelt mening rijbewijsequivalentie bij

BUNNIK – In de Telegraaf van 5 maart geeft BOVAG aan voorstander te zijn van toegang tot de 125 cc motorscooter op basis van het autorijbewijs. BOVAG is hiermee als een blad aan de boom omgedraaid. In Tweewieler 9/2007 gaf algemeen directeur Koos Burgman nog te kennen de rijbewijsequivalentie te zien als ‘kwaad met kwaad bestrijden’.

BUNNIK – In de Telegraaf van 5 maart geeft BOVAG aan voorstander te zijn van toegang tot de 125 cc motorscooter op basis van het autorijbewijs. BOVAG is hiermee als een blad aan de boom omgedraaid. In Tweewieler 9/2007 gaf algemeen directeur Koos Burgman nog te kennen de rijbewijsequivalentie te zien als ‘kwaad met kwaad bestrijden’.

In die reactie (naschrift op Postbus 4-rubriek, p. 6) stelt Burgman dat rijbewijsequivalentie ‘ernstige gevolgen kan hebben voor de verkeersveiligheid’. Inmiddels is de BOVAG een andere mening toegedaan. ‘Minder auto’s en meer scooters zou een positief effect kunnen hebben op de fileontwikkeling, is de verwachting van de BOVAG’, aldus De Telegraaf.

Eisen aan rijervaring
BOVAG woordvoerder Paul de Waal tekent hierbij echter aan: ‘Wij willen het rijbewijs voor de auto niet zomaar één op één laten gelden voor de (motor)scooter, maar duidelijke eisen stellen aan de rijervaring.’

Om de gevolgen voor de veiligheid in kaart te brengen, heeft BOVAG bij de Europese overkoepelende organisatie van tweewielerbedrijven ETRA de vraag neergelegd voor gegevens over deze kwestie. Het systeem van rijbewijsequivalentie wordt immers al jaren toegepast in een aantal andere Europese landen, zoals Frankrijk en Spanje. Sinds men daar op basis van het autorijbewijs toegang heeft gekregen tot de 125cc motorscooter zijn de verkopen daarvan enorm toegenomen en daarmee ook de mobiliteit.

BOVAG pleit nu bij de overheid om dit systeem ook in Nederland onder enkele voorwaarden in te voeren, zoals een minimumleeftijd en enkele jaren bezit van het autorijbewijs.

Reageer op dit artikel