nieuws

CDA wil fiets met eigen nota op politieke agenda krijgen

Retailing

AALSMEER De hoofdconclusies van het door BOVAG Tweewielerbedrijven geïnitieerde onderzoek naar de marktontwikkeling van e-bikes logen er niet om. Reden om deze, tijdens de BOVAG Tweewielerbranchedag, aan te bieden aan CDA-kamerlid Joop Atsma.

CDA wil fiets met eigen nota op politieke agenda krijgen

AALSMEER De hoofdconclusies van het door BOVAG Tweewielerbedrijven geïnitieerde onderzoek naar de marktontwikkeling van e-bikes logen er niet om. Reden om deze, tijdens de BOVAG Tweewielerbranchedag, aan te bieden aan CDA-kamerlid Joop Atsma.

De BOVAG realiseerde zich dat het met Onderzoek Elektrische Fietsen meer dan interessant informatiemateriaal in handen had om de lobby naar Den Haag te ondersteunen. De voorlopige conclusies uit dat rapport waren veelzeggend:
– Nederlanders gaan langer en vaker fietsen, vooral voor woon-werk verkeer.
– Nederlanders gaan meer bewegen en worden minder dik.
– Groeiend gebruik van e-bikes zorgt voor een verminderde CO2-uitstoot.
– Groeiend gebruik van e-bikes gaat op korte afstanden ten koste van openbaar vervoer en autogebruik.

Daarom was CDA-kamerlid Joop Atsma uitgenodigd om uit handen van BOVAG’s bondsvoorzitter Jan Ploeg een factsheet te ontvangen, waarop de eerste en belangrijkste conclusies verwoord waren. Atsma tipte de BOVAG de contacten met verkeersminister Camiel Eurlings warm te houden, omdat die over enkele maanden een nieuwe mobiliteitsnota in de Tweede Kamer gaat presenteren.

“De branche moet als geheel op de trom gaan slaan. Politiek moet het op de agenda komen te staan, want over de fiets als alternatief hoor ik de collega’s in Den Haag niet. Dit onderzoek is daarvoor een prima aanleiding. Iedereen is het erover eens dat het belastingvrije bedrag ten gunste van elektrische bedrijfsfietsen opgetrokken moet worden. De vergroening is in, dus het politieke klimaat is er om te pleiten voor verhoging van die ondergrens,” aldus Atsma, die ook voorstander is voor een verlaging van het BTW-tarief van de fietsenverkoop naar 9%.

“Minister Eurlings komt in juni met zijn mobiliteitsnota, dus het is nú de tijd om argumenten aan te dragen. Het CDA gaat met een eigen fietsnota komen, om het fietsen beter op de politieke agenda te krijgen.”

Reageer op dit artikel