nieuws

Segway moet op fietspad

Retailing

Segway moet op fietspad

DOETINCHEM – De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek (SWOV) vindt dat de Segway gewoon toegelaten moet worden op het fietspad. Dat heeft de stichting minister Eurlings geadviseerd. Volgens de SWOV past de Segway past vanuit veiligheidsoverwegingen beter op het fietspad dan op het voetpad.

DOETINCHEM – De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek (SWOV) vindt dat de Segway gewoon toegelaten moet worden op het fietspad. Dat heeft de stichting minister Eurlings geadviseerd. Volgens de SWOV past de Segway past vanuit veiligheidsoverwegingen beter op het fietspad dan op het voetpad.

De Segway is een elektrisch aangedreven tweewielig gemotoriseerd voertuig. De naast elkaar geplaatste wielen worden door een voor- of achterwaartse beweging van de berijder aangedreven. Op dit moment mag de Segway niet op de openbare weg.

Minister Eurlings gaf in maart, na aandringen van de Kamer om de Segway op de openbare weg toe te laten, aan eerst onderzoek te willen afwachten. Uit een proef met het rijden op de Segway heeft de SWOV geconcludeerd dat de proefpersonen even goed konden manoeuvreren met de Segway en ook even goed reageerden op onverwachte gebeurtenissen als met een scootmobiel en een fiets. De scootmobiel is gebruikt als vergelijking voor de Segway op het voetpad en de fiets voor de Segway op het fietspad. Omdat de SWOV verwacht dat er op het voetpad meer slachtoffers zijn te verwachten, adviseren zij de Segway op het fietspad te laten rijden.

Om op het fietspad te mogen rijden, moet er volgens de SWOV wel een bel, reflector en verlichting op de Segway worden aangebracht. Verder zouden de bestuurders een rijopleiding moeten krijgen voor ze de weg op mogen. Minister Camiel Eurlings zal binnen een maand beslissen waar de Segway mag rijden.

Reageer op dit artikel