nieuws

Rechter wil dat Batavus Vriend als dealer erkent

Retailing

Rechter wil dat Batavus Vriend als dealer erkent

LEEUWARDEN – Batavus moet fietsen blijven leveren aan fietsdetaillist Vriend, mede handelend onder de naam Bikemotion.nl. Dat heeft de rechter in Leeuwarden beslist, meldt de Leeuwardense Courant.

LEEUWARDEN – Batavus moet fietsen blijven leveren aan fietsdetaillist Vriend, mede handelend onder de naam Bikemotion.nl. Dat heeft de rechter in Leeuwarden beslist, meldt de Leeuwardense Courant.

In de rechtzaak, die leidde tot het vonnis van afgelopen vrijdag, eiste Vriend onder meer dat het contract dat door Batavus in 2001 is opgezegd werd hersteld en dat Batavus zou worden verplicht het volledige aanbod fietsen aan Vriend te leveren. En hij eiste tevens een schadevergoeding voor geleden schade.

De Leeuwardense Voorzieningenrechter oordeelde eerder, eind 2001, dat de opzegging van het dealercontract door Batavus wel rechtmatig was. Opzeggingsgrond was destijds dat veel andere Batavus-dealers (o.a. Euretco Tweewielers, later Biretco) ernstig bezwaar maakten tegen de wijze waarop Vriend te werk ging. Toen Batavus in 2004 een selectief distributiestelsel invoerde en haar dealers verbood door te leveren aan niet-erkende handelaren kwam Vriend in opstand. De Voorzieningenrechter – en later het Gerechtshof – oordeelden toen dat Batavus voorlopig moest gedogen dat haar dealers Vriend beleverden.

De rechtbank vindt nu dat Batavus zich in 2001 teveel heeft laten leiden door het standpunt van haar overige dealers. Daarom acht zij de opzegging ongeldig. Het feit dat sindsdien in enkele andere kwesties Vriend door de rechter onrechtmatig handelen is verweten kan geen reden zijn hem thans als dealer alsnog te weigeren, aldus de rechtbank. Dit betekent dat Batavus Vriend moet toelaten tot haar selectieve distributienetwerk.

Volgens salesmanager Menno Visser heeft Batavus tot op heden nog steeds niet rechtstreeks geleverd aan Bikemotion.nl. Het kan dus zijn dat daar in de toekomst verandering in moet komen. "Als wij door de rechter gedwongen worden dat we Bikemotion.nl inderdaad als dealer moeten erkennen, dan zullen we dat doen, maar dan heeft hij dezelfde status als alle andere erkende dealers en zal hij zich ook aan de voorwaarden in het contract moeten houden," aldus Visser. "Maar zover is het nog niet. Wij beraden ons momenteel over de te nemen stappen."

In het Reformatorisch Dagblad ontkent Biretco-directeur Ron te Riele dat hij ooit druk heeft uitgeoefend. "Wij hebben nooit en te nimmer Batavus gedreigd geen fietsen meer af te nemen als zij verkopen via Vriend, dat is een vertaling van Batavus", aldus Te Riele. "Je moet je wel afvragen als retailer of wij fietsen moeten blijven verkopen die via Bikemotion.nl 25 procent goedkoper zijn. Maar van onze 763 winkels in de Benelux en Duitsland zijn op drie na alle zaken in handen van franchisers, dus die kunnen wij niets verplichten."

Reageer op dit artikel