nieuws

Biretco wint kort geding over naamsverwarring Altrix en Altra

Retailing

Biretco wint kort geding over naamsverwarring Altrix en Altra

S-HERTOGENBOSCH – Het kort geding dat Biretco aangespannen had tegen Emobo is door de retailorganisatie gewonnen. Inzet was de naamsverwarring met betrekking tot de fietsmerknamen Altra (Biretco) en Altrix (Emobo). Sinds het najaar brengt Emobo fietsen via internet op de markt onder de merknaam Altrix.

S-HERTOGENBOSCH – Het kort geding dat Biretco aangespannen had tegen Emobo is door de retailorganisatie gewonnen. Inzet was de naamsverwarring met betrekking tot de fietsmerknamen Altra (Biretco) en Altrix (Emobo).

Sinds het najaar brengt Emobo fietsen via internet op de markt onder de merknaam Altrix. Dit zijn fietsen, die afkomstig zijn uit Hongarije. Een merkenbureau had Biretco getipt dat Altrix in de markt was. Het Biretco-management was van mening dat deze naam teveel lijkt op het private labelmerk Altra, van de winkelformule Profile ‘de fietsspecialist’, en sommeerde Emobo begin dit jaar de naam Altrix niet langer op de Nederlandse markt te voeren. Hieraan werd door Emobo geen gehoor gegeven, omdat de Altrix als internationale merknaam al langer bestaat. Desalniettemin zette de kleine importeur zijn verkoopactiviteiten wel op een lager pitje.

Op 18 september jl. diende het kort geding tussen Biretco en Emobo. De rechter oordeelde dat de zienswijze van Biretco correct was en heeft Emobo in het vonnis verboden de Nederlandse markt nog langer te betreden met fietsen onder de merknaam Altrix. Bovendien moet Emobo bevolen aangeven welke activiteiten zij exact onder deze merknaam verricht hebben. “Omdat Emobo een relatief klein bedrijf blijkt te zijn, hebben wij een gebaar willen maken en voorgesteld alleen uitvoering te geven aan het verbod tot gebruik van het onrechtmatige merk Altrix,” aldus Biretco-directeur Ron te Riele. “Zo blijft de schade voor Emobo zoveel mogelijk beperkt. Emobo heeft dit voorstel aanvaard, zodat dit geschil definitief van de baan is.”

Emobo-directeur Paul Bol beperkte zich in zijn reactie tot de woorden: “Geen commentaar. Ik heb hier niets aan toe te voegen.” Ook op de vraag of en hoe hij nu verder gaat, wilde Bol niet in gaan. Op de site van Emobo zijn de Altrix fietsen in ieder geval verdwenen.

GERELATEERDE WEBSITES
Website Biretco
Website Emobo

Reageer op dit artikel