nieuws

Halfords-directeur Burger vindt fietsmarkt ‘ongezond’

Retailing

Halfords-directeur Burger vindt fietsmarkt ‘ongezond’

AMSTERDAM – Halfords-directeur Paul Burger vindt het verkoopkanaal van fietsen via de vakhandel ‘ongezond’. Hij verwacht dat het aantal in fietsverkoop gespecialiseerde verkooppunten binnen vijf jaar zal dalen van 2.200 naar 1.500.

AMSTERDAM – Halfords-directeur Paul Burger vindt het verkoopkanaal van fietsen via de vakhandel ‘ongezond’. Hij verwacht dat het aantal in fietsverkoop gespecialiseerde verkooppunten binnen vijf jaar zal dalen van 2.200 naar 1.500. Met Halfords-winkels wil hij inspringen op het gat dat ontstaat.
Dit kondigde Burger aan tijdens een informele persbijeenkomst op 19 mei. Met een aandeel in de fietsenverkoop van 10% is Halfords een niet meer weg te denken speler in het veld. De komende jaren wil het winkelbedrijf een groei realiseren van 150 winkels nu (140 in Nederland, 10 in België) naar 200 winkels, waarvan 17 superstores in grote steden, en zo het marktaandeel te vergroten naar minstens 15%.
Burger denkt dat de huidige marktstructuur met een paar merken en min of meer één distributiekanaal met 2.200 verkooppunten, onherroepelijk gaat veranderen. “Het is nog net geen monopolie, maar zeker een zwak concurrerende markt. In de landen om ons heen zie je dat de vakhandel enorm marktaandeel heeft verloren, dat zal hier zeker ook gebeuren.”
Om de positie van Halfords te versterken, is de keten momenteel aan het onderzoeken hoe die zich meer kan profileren als speciaalzaak op gebied van fietsen en –accessoires. De verkoop van het merk Union is een eerste stap op deze weg. Burger zegt echter nadrukkelijk Halfords niet te willen profileren als ‘super fietsspecialist’. “Wij zijn een gemengd bedrijf met de daarbijbehorende bedrijfsvoering. De concurrentie met de vakspecialist gaan wij niet op eigen terrein aan, want dat verliezen we. Maar we kijken natuurlijk wel hoe we op onze eigen manier zoveel mogelijk kunnen inspelen op de wens van de consument.”
Een uitgebreid artikel over de visie van Burger zal te lezen zijn in Tweewieler juni/juli.

Reageer op dit artikel