nieuws

Kort geding Biretco-Halfords: ‘Een gelzadel maakt nog geen topfiets’

Retailing

AMSTERDAM – Is de fiets van Union nu wel of niet van topkwaliteit? De winkelketen Halfords, die het rijwiel verkoopt, denkt van wel. Het gelzadel, het aluminium frame, de anti-lekbanden en de verende voorvork rechtvaardigen het stempel van kwaliteitsfiets.

AMSTERDAM – Is de fiets van Union nu wel of niet van topkwaliteit? De winkelketen Halfords, die het rijwiel verkoopt, denkt van wel. Het gelzadel, het aluminium frame, de anti-lekbanden en de verende voorvork rechtvaardigen het stempel van kwaliteitsfiets. Niets van waar, stelt echter concurrent Biretco. De Union-fiets kan zich niet meten met merken als Gazelle en Batavus.
De stalen ros van Union stond donderdag centraal in een kort geding dat Biretco tegen Halfords heeft aangespannen. Biretco, eigenaar van fietsspeciaalketens als Fietswereld en Profile, eist rectificatie van in zijn ogen misleidende reclame van de concurrent. Halfords begon onlangs met de verkoop van de rijwielen voor 499 euro. Het beweerde daarbij dezelfde kwaliteit te bieden als de fietsen van Batavus en Gazelle in de prijsklasse van 750 euro. Maar die vergelijking gaat mank, stelt Biretco. De rijwielen komen grotendeels uit Azië en zijn daarom van "bouwmarktkwaliteit". Om zijn gelijk te halen, had Biretco donderdag zelfs een exemplaar meegenomen naar de rechtbank in Haarlem.
Biretco baseert zich op de bevindingen van een expert die de Union-fiets heeft vergeleken met een aantal B-merkrijwielen. Zijn conclusie: de Union-fiets is niet beter. Daar komt bij dat hij niet altijd goedkoper is dan kwalitatief mindere merken. Biretco biedt er een aan die 30 euro goedkoper is, zei advocaat K. Stöpetie. De expert heeft echter een prototype van de fiets onderzocht die inderdaad een aantal gebreken had, antwoordde advocaat R. van Huussen van Halfords. En die mankementen zijn inmiddels verholpen. Het onderzoek van de specialist deugt dan ook van geen kanten.
Het Union-rijwiel voldoet volgens Van Huussen wel aan zeven "objectieve kenmerken" van een A-fiets, zoals het zachte gelzadel en de halogeen koplamp. Dit argument viel verkeerd bij de advocaat van Biretco. "Dat is hetzelfde als een Mini met een Rolls Royce vergelijken. Mini zegt toch ook niet dat de kwaliteit hetzelfde is als een Rolls Royce alleen omdat er vier wielen en een stuur aan de auto zitten."
De rechter doet over twee weken uitspraak. Hij raadde de kemphanen wel aan eens rond de tafel te gaan zitten zodat de prijzenslag in de fietsbranche eerlijk en zonder al te veel rechtszaken verloopt. "Het zou mij een goed idee lijken als u afspraken maakt hoe de strijd verloopt en welke beperkingen gelden."
Ook Union heeft zich inmiddels in de strijd tussen Halfords en Biretco gemengd. Het bedrijf kondigde donderdag "gepaste juridische maatregelen" aan tegen Biretco.

Reageer op dit artikel