nieuws

Terughoudendheid besluit Verpakkingen aangeraden

Retailing

Terughoudendheid besluit Verpakkingen aangeraden

BUNNIK/DEN HAAG – BOVAG, HBD en MKB adviseren winkels die toonbankverpakkingen gebruiken om voorlopig nog geen actie te ondernemen richting het ministerie van VROM over het besluit Verpakkingen. De regeling (besluit Verpakkingen en papier en karton), die per 1 januari 2006 van kracht is, heeft onder meer betrekking op toonbankverpakkingen, ook wel last minute verpakkingen genoemd, zoals zakjes, plastic draagtasjes, stickers, cadeaupapier en dergelijke.

BUNNIK/DEN HAAG – BOVAG, HBD en MKB adviseren winkels die toonbankverpakkingen gebruiken om voorlopig nog geen actie te ondernemen richting het ministerie van VROM over het besluit Verpakkingen. De regeling (besluit Verpakkingen en papier en karton), die per 1 januari 2006 van kracht is, heeft onder meer betrekking op toonbankverpakkingen, ook wel last minute verpakkingen genoemd, zoals zakjes, plastic draagtasjes, stickers, cadeaupapier en dergelijke. Vrijwel elke detaillist heeft te maken met deze last minute verpakkingen. De regeling vereist dat winkels voor 1 april 2006 aangeven hoe zij met deze verpakkingen, waarvan minimaal 65% gerecycled moet worden, omgaan. Omdat het voor individuele detaillisten ondoenlijk is deze verplichting na te komen, is de stichting Nedvang opgericht, als uitvoeringsorganisatie voor het besluit. Het HBD (Hoofd Bedrijfschap Detailhandel), en MKB en BOVAG, vinden dat voor kleine verpakkers in de detailhandel een aangepaste regeling zou moeten komen. Momenteel voeren partijen gesprekken om de mogelijkheden te onderzoeken voor een collectieve regeling, waarmee de melding, registratie, monitoring en rapportage, en het betalen voor inzameling en recycling zoveel mogelijk collectief wordt ingevuld, zoals onder de oude regeling gebruikelijk was.

Reageer op dit artikel