blog

BLOG Machtsstrijd?

Retailing 1162

BLOG Machtsstrijd?

Blogger Karel van Nunen signaleert dat het opvallend is dat twee internetaanbieders van e-bikes over elkaar heen vallen wat betreft het adverteren in zowel kranten als televisie.

Staat de ene dag een paginagrote advertentie op het achterblad van de Telegraaf met Stella fietsen de volgende dag wordt dit blad ingenomen door Fietsenwinkel.nl. Daarnaast is er ook nog Amslod dat weliswaar in mindere mate meedoet. Is er sprake van een machtsstrijd of het kopen van een steeds groter marktaandeel? Of zien zij een voortdurende daling in hun verkopen zodat ze meer dienen te adverteren om klanten te trekken?

Wel worden er hoge kortingen geboden op E-bikes tot wel € 1200,- toe. Wordt er dan nog wel iets verdiend? Natuurlijk niet, want dat adverteren kost geld. Veel geld. Bekijk maar eens de advertentietarieven van de Telegraaf. En daar blijft het niet bij want in de plaatselijke krantjes wordt ook paginagroot geadverteerd. Met daarnaast ook nog het sponsoren van een film op tv en de reclame die daarop gemaakt wordt.

Handenvol geld kost dat en dat dient allemaal met de verkoop van fietsen te worden terugverdiend. Een simpele berekening die iedereen kan maken weet dat er geen winst uit kan komen. Of is men bezig deze bedrijven aantrekkelijk te maken voor verkoop aan een hedgefonds of investeringsmaatschappij, zoals heden ten dage meer gebruikelijk is. Ondertussen heeft dit advertentiegeweld wel zijn invloed op de reguliere markt. Door voortdurend met hoge kortingen te adverteren maken zij het de reguliere handel steeds moeilijker om iets te verdienen. Daarbij is de markt qua verkoop heel wisselend. De ene week wordt er veel verkocht en de volgende aanzienlijk minder. De daadwerkelijke koopkracht van de consument is hier waarschijnlijk debet aan. Voor grote uitgaven, dus ook voor een E-bike, wordt toch de echte noodzakelijkheid daarvan onder de loep genomen.

Ik ben wel benieuwd wat er gebeurt tussen die grote twee, want op deze manier adverteren is door niemand vol te houden.

Reageer op dit artikel