blog

Merken Y en Z

Retailing

Merken Y en Z

De vertegenwoordigers van de volumemerken Y en Z kwamen mij recent vertellen dat er een dealer bij komt. Het blijkt om een winkel te gaan die zich on- en offline richt op volume, en een lage prijs inzet om dat te bereiken.

Op de vraag waarom kwamen interessante argumenten. Merk Y zei dat doordat merk Z met de winkel in zee ging zij niet achter konden blijven. Ik moest aan een gezegde denken, iets met een sloot en springen. Maar ik dacht vooral: wat is jullie beleid? Waar willen jullie met je merk naar toe? Wie wil je zijn, hoe wil je dat je merk door consumenten wordt gezien?

Merk Z

Merk Z zei dat ze wel moesten omdat hun leveringsvoorwaarden niet toestonden dat ze een dealeraanvraag konden weigeren. Ik dacht aan die dikke zorgvuldig opgemaakte dealercontracten die één jaar geldig zijn, maar ik dacht vooral wat ik net al schreef over: wat is jullie beleid?

Merk Y

Merk Y zei dat ze wel moesten omdat er te weinig Y-fietsen werden verkocht in onze regio. Ik dacht aan de teruglooptrend en dat er een verschuiving is naar internet. Ik dacht ook aan het nieuwe merk A dat in korte tijd veel marktaandeel heeft verdiend. Ik dacht ook nog aan al die andere dingen die ik in het najaar op de dealershows had gehoord. En toen dacht ik: wat is jullie echte beleid?

Waarvoor kiezen merken Y en Z eigenlijk?

Maar boven alles had ik met Y en Z te doen. Marktaandeel vergroten door lage prijs holt een merk uit. Het werkt voor de korte termijn maar zeker niet voor de lange termijn. Dat Y en Z in alle wijsheid besluiten om te kiezen voor een prijsstunter die zich wil vestigen op een industrieterrein waar vooralsnog geen eens een detailhandelsvergunning voor is, zegt mij veel. In ieder geval kiezen ze niet langer exclusief voor mij en de overige bestaande dealers. Én dat is hun goed recht. Ik ga met mijn team eens rustig nadenken over wat hun keuze betekent voor ons beleid. Dat lijkt me ons goed recht.

Herkent u dit beleid van merken Y en Z? geef uw reactie in hieronder.

Reageer op dit artikel