blog

Onrendabele winkels open houden?

Retailing

Onrendabele winkels open houden?

“Ondernemers doen er alles aan om hun onrendabele winkel open te houden”, las ik de afgelopen weken in een gerenommeerd zakenblad. MKB experts, bankmensen (zogenaamde ‘sector-analisten’) en voorzitters van brancheverenigingen lieten in dit artikel hun licht schijnen op het voor hun schijnbaar opmerkelijke feit dat: “omzetdalingen in verschillende branches nog niet tot grootschalige winkelsluitingen leiden.”

In de mode, meubels en auto’s (vooral nieuwe, tweedehands blijft nog op peil) is het dan ook bar en boos. Verkoop- en omzetdalingen van tientallen procenten doen zich hier voor. Is het in de tweewieler-sector even erg met een door historisch slecht lenteweer verergerde crisis? In de snor- en bromfietsen wel; in de fietsen minder, maar nog immer slecht. Is het dan vreemd dat er geen sprake is van winkelsluitingen op grote schaal. Nee, natuurlijk niet. Uw ziel en zaligheid zitten in uw winkel waarvoor u alle middelen zult aangrijpen om stand te houden!

Eens moet het weer beter gaan

Overleg met leveranciers, ontslag van personeel en alles wat tot besparingen kan leiden, zet u op een rij. Want eens moet het weer beter gaan. En dat gaat het ook. Want hoe je het wendt of keert, de basis, daar mankeert helemaal niets aan. Die basis zie je iedere keer weer als de zon maar even schijnt. Dan wordt de fiets gepakt, of die retro-scooter voor een toertochtje.

Grote toekomst is er

Deze ‘basis’ wordt de komende jaren ook alleen maar groter. Vooral omdat Nederland in snel tempo vergrijst. Er komen meer en meer ‘pensionado’s’ met goed gevulde portefeuilles, zeeën van vrije tijd en een overtuiging dat ze moeten bewegen om gezond te blijven. Dit blijkt nu al uit de verkoop van elektrische fietsen die redelijk op peil blijft. Andersoortige e-bikes en speeds pedelecs staan er aan te komen waarvoor een grote toekomst wordt voorspeld. Kortom, de basis en die grote toekomst is er. Nu de zon nog… Een hele zomer lang!

Jack Oortwijn – hoofdredacteur Tweewieler

Reageer op dit artikel