blog

Met de vuist op tafel

Retailing

Met de vuist op tafel

Piet loopt al een tijdje warm voor een nieuwe racefiets. Hij fietst fanatiek met een klein groepje vrienden en doet dat op een eenvoudige aluminium met 105. Piet en zijn groepje hebben voor dit jaar grootste fietsplannen. Ze doen mee aan de Alpe d’HuZes en een nieuwe betere racefiets past goed in dat plaatje. Piet wil graag een goede racefiets. Hij komt geregeld even langs en draait dan wat om de hete brei heen. Het is moeilijk om de zaak concreet te krijgen en om bij één fiets uit te komen.

Laatst dachten we er uit te zijn maar Piet wilde op het laatste moment toch nog even nadenken. Uit doorvragen bleek dat hij het nog even wilde vergelijken en wilde overleggen met z’n fietsmaatjes. Na een paar dagen werd duidelijk dat het niet de fiets ging worden die we dachten dat het mocht gaan worden. Wat dan wel?
Eindelijk kwam het hoge woord eruit. Piet zocht een goede deal. Om zijn verhaal kracht bij te zetten kwam Piet met allerlei internet aanbiedingen van merken waar wij geen dealer van zijn. Piet voelde zich trouwe klant en vond dat het tijd werd om hem eens flink te matsen. En dat matsen hoefde geen probleem voor ons te zijn volgens Piet. Getuige alle aanbiedingen op het net zat er vast voldoende marge op fietsen om een flink stuk weg te geven. Ik legde Piet uit dat wij met onze manier van werken geen korting konden betalen. We geven zoveel gratis weg dat we niet ook nog eens korting kunnen geven.

Nog nooit gematst

Het was een erg drukke zaterdag, de winkel stond bomvol met mensen. Ik nam Piet mee naar de koffietafel en pakte pen en papier. Ik rekende Piet voor wat hij allemaal bij ons aan service een meerwaarde krijgt en waar hij niets voor betaald. Piet zat erbij en keek er na. We keken elkaar aan en toen zei Piet dat hij nog nooit door ons gematst was. Ik stond perplex en sloeg vervolgens hard op de tafel, Piet keek mij verbaasd aan. Beste Piet, waarom zeg je dit? Nog nooit gematst? Hoezo! Ik somde drie concrete praktijk gevallen op waar Piet door ons mee gematst was en vroeg of hij een spelletje speelde door zich zo op te stellen. Piet stelde voor overnieuw te beginnen.
En nu rijdt Piet op een mooie carbon racer met Ultegra en vette wielen met ons stickertje erop. Heel graag zou ik getuige zijn van de eerste keer dat Piet met zijn nieuwe fiets bij zijn fietsmaatjes komt. Zouden ze hem uitlachen omdat hij niet voor de laagste aanschafprijs is gegaan of zouden ze hem prijzen voor zijn wijze besluit? In ieder geval ben ik ervan overtuigd dat Piet niet aan geld denkt als hij de zesde keer omhoog fietst op de Alpe. En zo is het.

Met sportieve groet,
Eugen Uppelschoten

Reageer op dit artikel