blog

Alle registers open

Retailing

Alle registers open

Hoe gaat het? Loopt u ver achter met de nieuwverkoop ten opzichte van vorig jaar? En is het nog steeds te stil bij u in de winkel? De veel te lange winter en een historisch slecht voorjaar heeft zijn invloed niet gemist op de verkopen. Maar daar vertel ik u niets nieuws mee.

Ten aanzien van de vorig jaar al fors gedaalde verkoop vroeg iemand me laatst: “Je zit nu bijna dertig jaar in de fietsen; heb je eerder wel eens zo’n dieptepunt meegemaakt?” Die vraag deed me terugdenken aan het einde van de jaren tachtig. Toen daalde de totale Nederlandse verkoop naar rond de 800.000 fietsen. En, zo kan ik me herinneren, was er een veel geciteerde professor die rampverhalen hield over een verder instortende vraag.
Dat gaat niet gebeuren, zo kan ik u verzekeren. Waarom dat niet gaat gebeuren heeft, afgezien van alle trends die van invloed zijn op de belangstelling van de consument, ook te maken met de vervangingsvraag. Gewoon dus van mensen die een nieuwe fiets nodig hebben omdat hun oude echt niet meer te gebruiken is.
Over hoe dat zit met die vervangingsvraag ben ik eens gaan speuren op Internet en stuitte daarbij al snel op een onderzoek (in relatie tot fietsendiefstal) waarin gemeld werd dat het totale Nederlandse fietsenpark in 2007 op 18 miljoen fietsen uitkwam, volgens RAI en BOVAG. Dit onderzoek meldde ook dat de gemiddelde levensduur van een fiets 17 jaar bedraagt. Daarmee komt de vervangingsvraag per jaar uit op zo’n 6%. Dit gerekend naar een park van 18 miljoen, komt de vervangingsvraag dus uit op rond de 1,1 miljoen stuks. Dit komt redelijk overeen met waar de totale 2012 fietsverkoop in Nederland op is uitgekomen (1.039.000 stuks) .
Een verkoop van ruim boven de één miljoen nieuwe fietsen vormt dus de basis van de Nederlandse markt. Gaan we in deze economisch zware tijden terug naar die basis? Of is er meer mogelijk? Ik weet zeker dat dat laatste het geval is. Ook al omdat ik onlangs hoorde van een handelaar die in een week dat het weer wat zonniger was gelijk een 60-tal nieuwe e-bikes wist te slijten. Met het betere weer dat er nu echt lijkt aan te komen, moeten dus alle registers open.

Jack Oortwijn, hoofdredacteur Tweewieler

Reageer op dit artikel