blog

Productintroductie? Beter niet via Facebook!

Retailing

Productintroductie? Beter niet via Facebook!
Babyboomers zijn vaak wantrouwig wat marketing betreft; een campagne via Facebook of Twitter sorteert weinig effect.

Tegenwoordig is marketing via sociale media voor veel bedrijven heel gewoon, ook wanneer ze de vijftigplusser willen bereiken. Nu blijkt uit onderzoek dat het introduceren van een nieuw product voor babyboomervrouwen via Facebook of Twitter weinig zin heeft. Hoe moet het dan wel? Joop Koopman vertelt het in zijn weblog op Route50plus.nl.

Stephen Reilly van VibrantNation.com, een website voor welgestelde babyboomervrouwen, stelt dat aanbevelingen van leeftijdgenoten en kortingsbonnen het meest effectief zijn. “Het is natuurlijk prachtig als een bedrijf op de proppen komt met iets nieuws voor babyboomers”, zegt Reilly, “want er is nog steeds weinig innovatie als het gaat om het bedienen van de vijftigplusdoelgroep. Maar een traditionele campagne of een push via sociale media is gewoon niet voldoende. Babyboomers zijn vaak wantrouwig wat marketing betreft. Deels is dat te wijten aan het feit dat ze door marketeers lang verwaarloosd zijn, met als gevolg dat een aanbeveling van een andere vrouw (‘een vrouw zoals ik’) eerder de doorslag zal geven.

Wel samples en korting, geen verzendkosten

VibrantNation vroeg meer dan 700 vrouwen tussen de 45 en 65 jaar wat hen ertoe zou kunnen bewegen een nieuw product te gaan proberen. Bovenaan aan hun verlanglijst bleek te staan: recensies van consumenten, geen verzendkosten en gratis probeerverpakkingen van het product. Deze vrouwen gaan in online winkels en online gespreksgroepen op zoek naar productrecensies. Het minst effectief zijn presentaties van een product op Facebook (of elders), geplaatst door het merk zelf.

Weinig vertrouwen in wat het merk zélf zegt

Ook de aanbevelingen op de website van het bedrijf zelf stimuleren de babyboomervrouw niet om tot aankoop over te gaan. Meer dan 70 procent van de vrouwen gaf aan dat een recensie van een consument hen er het vaakst toe aanzet een nieuw product te proberen. Slechts 23 procent zegt dat een ‘post’ van een kennis op Facebook effectief is; en slechts 9 procent heeft vertrouwen in Facebookberichten van het merk zelf. En hetzelfde geldt voor aankondigingen van het merk via e-mail of elders online.

Liever elektronische coupons

Kortingsbonnen doen wonderen, maar de coupon in gedrukte media is uit. Tegenwoordig gaat de voorkeur van zowel jongere als oudere vrouwen uit naar elektronische coupons. Meer dan twee derde van de vrouwen gaf te kennen dat een online, zelf te printen coupon de voorkeur heeft, en ook codes waarmee online een product met korting gekocht kan worden zijn populair. Minder dan de helft van de ondervraagde vrouwen vindt een ouderwetse bon in krant of magazine nog aanvaardbaar.

Introduceren doe je zo

Ziehier de nieuwe formule voor het lanceren en introduceren van nieuwe producten voor babyboomers. Bied samples aan of kortingsbonnen, al dan niet in combinatie met gratis verzendkosten. Beweeg deze vrouwen er zo toe het nieuwe product te gaan gebruiken. Moedig hen vervolgens aan om hun ervaringen te delen met vriendinnen, face to face of online. Daarmee heb je de meeste kans dat de verkoop van je nieuwe product een hoge vlucht gaat nemen.

Reageer op dit artikel