artikel

‘Het draait om details bij bouwen aangepaste fietsen’

Retailing 1216

‘Het draait om details bij bouwen aangepaste fietsen’
Bert-Jan Luimes (rechts) naast een USVA-ligfiets: “We maken alles op maat”.

Sinds 1999 werkt Bert-Jan Luimes bij USVA Bikes in het Overijsselse Haarle. Tussen de Sallandse heuvels en bossen bouwt hij samen met zijn collega’s aangepaste fietsen voor mensen met een handicap. Loopbaancoaching is een vast onderdeel van het personeelsbeleid. “Ook met een arbeidsbeperking is investeren in je loopbaan belangrijk”, vindt de fietsconstructeur.

Voordat hij bij USVA begon, had Bert-Jan Luimes weinig ervaring met fietstechniek. “Ik werkte voor een orchideeënkwekerij en had meer met motorfietsen dan met fietsen”, vertelt hij in de werkplaats van het bedrijf. “Totdat mijn linkerarm verlamd raakte door een motorongeluk. Dat maakte het lastig om in de tuinbouw te blijven werken.

Persoonlijke ontwikkeling

Techniek was altijd mijn hobby Via via hoorde ik over USVA Bikes. Ik ben langsgegaan voor een kennismaking en heb afgesproken dat ik op proef kwam werken om te zien hoe het gaat.” Achttien jaar later werkt hij er nog steeds, en met veel plezier. “Ik denk dat ik het in mijn proeftijd wel goed heb gedaan”, voegt hij daar met een glimlach aan toe. Ondanks de goede start moet Luimes wennen aan het constructiewerk en aan het werken met één arm.

Uitdaging bij productie fietsen

De afgelopen achttien jaar heeft de fietsconstructeur niet alleen persoonlijk een grote ontwikkeling doorgemaakt, ook de producten zijn sterk veranderd. “De grote uitdaging bij de productie van onze fietsen is de vertaalslag van ergonomie naar techniek. Geen mens is hetzelfde en geen handicap is hetzelfde. Door onze ervaring zijn onze fietsen steeds beter en slimmer geworden.”

Kennisuitwisseling

In de productieruimte van USVA Bikes werken mensen met en zonder handicap naast elkaar. Kennisuitwisseling en persoonlijke begeleiding zijn onlosmakelijk met het werkproces verbonden. “Omdat we geen standaardfietsen maken, dragen we onze vakkennis op een ouderwetse manier op nieuwe collega’s over. Wat wij doen, leer je niet uit boeken. Je moet het zelf doen.” Vanzelfsprekend investeert Bert-Jan Luimes ook in zijn eigen vakkennis. Eind vorig jaar kwam dat in een stroomversnelling nadat hij in contact kwam met OOMT loopbaancoach Gerben Prenger.

Productieproces optimaliseren

“Ik sprak Gerben over de begeleiding van een medewerker, maar het gesprek verschoof al snel richting mijzelf. De oprichters van USVA willen het bedrijf aan mij en mijn collega Ellen overdragen. Dat betekent voor ons een verandering van onze taken en werkzaamheden. Ik wil graag nieuwe manieren ontdekken om het productieproces verder te optimaliseren. Naar aanleiding van het gesprek met Gerben heb ik mijzelf daarom aangemeld voor een training over 3D printen. Binnen onze kleinschalige productie laten we bepaalde onderdelen extern maken. Met 3D printen kunnen we dat in de toekomst mogelijk zelf gaan doen.”

Persoonlijke aandacht

“Binnen USVA staan mensen centraal”, zegt Ellen de Wit van Stichting USVA. “Daarom investeren we veel tijd in persoonlijke begeleiding en persoonlijke ontwikkeling. Als werkgever heb je een verantwoordelijkheid voor je medewerkers. Wij vinden dat onze mensen alle kansen moeten krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Dat is ook goed voor het bedrijf. Als mensen goed in hun vel zitten, werken ze prettiger en is de werksfeer beter. Daar profiteert iedereen van mee.”

OOMT loopbaancoaching

Meer plezier in je werk. Nieuwe talenten of doorgroeimogelijkheden ontdekken. Of nieuwe loopbaankeuzes maken. Van individuele medewerkers tot complete teams, de OOMT loopbaancoaches staan klaar om je daarbij te helpen. Weten wat de loopbaancoaches voor jou of jouw bedrijf kunnen betekenen? Kijk snel op www.oomt.nl/loopbaancoaching of bel 030- 6087755.

Reageer op dit artikel