artikel

Vraagbaak: Voorwaartse integratie

Retailing 1094

Vraagbaak: Voorwaartse integratie
Stella Fietsen is een voorbeeld van voorwaartse integratie, waarbij de producent de activiteiten in de volgende fase in de distributieketen zelf uitvoert, in dit geval de verkoop van elektrische fietsen.

Bij voorwaartse integratie neemt een bedrijf de activiteiten over die een fase voorwaarts in de productie-/distributieketen liggen. In de fietssector houdt voorwaartse integratie in dat een leverancier/fabrikant zelf ook de verkoop en aflevering gaat doen, dus rechtstreeks aan de consument, inclusief adviesgesprek, rijklaar maken, afleveren, service enzovoorts.

Een voorbeeld van voorwaartse integratie is het vervaardigen van staalproducten door een hoogoven- en staalconcern en het oprichten van gespecialiseerde winkelketens door een producent van consumptiegoederen. Het laatste heeft bijvoorbeeld Bata en Hatéma gedaan. De Koninklijke Hoogovens heeft geïnvesteerd in toelevering van stalen producten aan de bouw, maar deze activiteit later weer verzelfstandigd en afgestoten. Aardoliemaatschappijen beschikken over eigen tankstations, enzovoort.

Onderdeel van begrip verticale integratie

Voorwaartse integratie is een vorm van verticale integratie. Dit is een economische term waaronder het opnemen in het bedrijfsproces van een andere stap uit de productieketen wordt verstaan. Er bestaan twee vormen van verticale integratie, voorwaartse en achterwaartse integratie. Voorwaartse integratie houdt de overname in van het bedrijfsproces dat na het primaire bedrijfsproces komt in de productieketen. Achterwaartse integratie is de overname van het bedrijfsproces dat voor het primaire bedrijfsproces in de productieketen komt. Een voorbeeld van verticale integratie is een bakker die zelf zijn graan gaat verwerken voor zijn brood, of een staalfabrikant die ijzerertsmijnen koopt om zo zijn eigen ijzer te produceren.

Voorwaartse integratie voorbeelden

Bij voorwaartse integratie zal het primaire bedrijfsproces, het oorspronkelijke bedrijfsproces van de productieketen dat het bedrijf uitvoerde, worden uitgebreid met een opvolgend productieproces. Dit kan gedaan worden door een al bestaand bedrijf, dat eerst deze taak uitvoerde, over te nemen. Of door de benodigdheden voor dit proces aan te schaffen, zodat er geconcurreerd kan worden met de huidige bedrijven die zich begeven op dit productieterrein. Voorwaartse integratie ligt in de macht van de leveranciers. Nog enkele voorbeelden van voorwaartse integratie zijn: een platenmaatschappij die haar eigen winkel opent, om zo haar cd’s direct te verkopen aan de consument, of een kledingproducent die zijn eigen winkel opent.

Reageer op dit artikel