artikel

NK Fietstechnicus levert twee winnaars op

Retailing

NK Fietstechnicus levert twee winnaars op
Glenn Zuidgeest van het organiserende Koning Willem 1 College en Bart Brinkman van Deltion College Zwolle zijn de winnaars van het eerste Nederlands Kampioenschap Fietstechnicus.

Het eerste Nederlands Kampioenschap Fietstechnicus in ’s Hertogenbosch heeft meteen twee winnaars opgeleverd. Glenn Zuidgeest van het organiserende Koning Willem 1 College en Bart Brinkman van Deltion College Zwolle scoorden beiden de meeste punten in de finaleronde.

De vijf finalisten, afkomstig van drie technische scholen, moesten op de laatste zaterdag in januari twee opdrachten uitvoeren. Een achterwiel opbouwen met een velg, naaf en spaken en vervolgens monteren in een mountainbike, een nieuwe cassette en remblokken monteren en een schakelprobleem verhelpen.

Vakjury

In de middag konden de vijf hun vaardigheden etaleren met de vervanging van een compleet balhoofd, de montage van een kilometerteller en het inkorten van een hydraulische remleiding. Een vakjury met onder meer verschillende BOVAG-aangesloten fietsondernemers, zoals Koen Schrama (Tria Fietsen Lieshout), Jeroen Janssen (Jacques Leijten Boxtel) en Dirk Leijten (De Tweewieler Udenhout), beoordeelden het werk. “De lat lag hoog,” aldus organisator Ruud Glorius van het Koning Willem 1 College. “Met name de twee winnaars hebben laten zien al op een hoog niveau te kunnen werken.”

Belangstelling voor fietstechniek aanwakkeren

Het Koning Willem 1 College, vorig jaar al initiator van het NK Motorfietstechnicus, hoopt met de competitie de belangstelling onder jongeren voor fietstechniek aan te wakkeren. “We mogen tevreden zijn met deze eerste editie. Vanzelfsprekend hopen we een volgende ronde op deelname van meer dan drie scholen.” Ook Hylke Warners, senior beleidsmedewerker onderwijs bij BOVAG, ziet het NK als een goede stimulans. “Scholen en de mobiliteitsbranche plukken uiteindelijk de vruchten.” De tweede editie van het NK staat voor 2017 gepland. Voor volgend jaar staat opnieuw het NK Motorfietstechnicus op de agenda.

(Tekst en foto’s: Rik Werner, BOVAGkrant)

Reageer op dit artikel