artikel

Alternatieven ‘fiets van de zaak

Retailing

Alternatieven ‘fiets van de zaak
Tweewieler zet deze maand de opties voor de ‘fiets van de zaak’ voor u op een rij.

In het Tweewieler-magazine zet de redactie deze maand de opties voor de ‘fiets van de zaak’ op een rij. Binnen de werkkostenregeling (wkr) mag maximaal 1,2 procent van het totale fiscale loon onbelast worden besteed, de ‘vrije ruimte’. In de wkr zijn zogenoemde ‘gerichte vrijstellingen’ vastgelegd. De aanschaf van een fiets, elektrische fiets of elektrische scooter valt echter niet onder de gerichte vrijstellingen en valt dus binnen de vrije ruimte.

De wkr biedt met twee gerichte vrijstellingen echter wel degelijk ruimte voor ondernemingen die hun werknemers een fietsregeling willen aanbieden. Deze twee gerichte vrijstellingen zijn: Het vergoeden van reizen met eigen vervoer van maximaal € 0,19 per zakelijke kilometer; en het rentevoordeel in geval van een personeelslening valt onder een gerichte vrijstelling als deze lening gebruikt is om een fiets, elektrische fiets of elektrische scooter aan te schaffen.

Rentevoordeel in geval van een personeelslening

De tweede optie: rentevoordeel in geval van een personeelslening, is prima toepasbaar voor de ‘fiets van de zaak’ binnen de wkr. De regeling werkt als volgt: Wanneer een onderneming geld leent aan een werknemer, kan er sprake zijn van een rentevoordeel voor die werknemer. Voor dit rentevoordeel geldt een nihilwaardering als de werknemer de lening gebruikt voor het kopen van een fiets, elektrische fiets of elektrische scooter. Ditzelfde principe wordt ook gehanteerd in de al bestaande cafetariaregeling.

Leasefietsplannen

Een fiets kan dus worden aangeschaft binnen de wkr, en de werkgever kan dit ook doen in de vorm van een leasefiets die hij aan een werknemer ter beschikking stelt. In het wkr-artikel in Tweewieler passeren verschillende leasefietsplannen, zoals BOVAG Leasefiets (www.bovagleasefiets.nl), de revue.

Reageer op dit artikel