artikel

Branchevreemd verkoopt helft minder

Retailing

Branchevreemd verkoopt helft minder
De verkoopcijfers van sportshybride en racefietsen blijven stijgen. MTB/ATB ging in augustus licht onderuit na maanden van groei.

In augustus waren de verkoopcijfers voor de fietsenverkoop weer negatief. Vooral de zwaar teruglopende verkoopcijfers in het branchevreemde kanaal vallen daarbij op. Zo verkochten de warenhuizen maar liefst 45 procent minder fietsen. De bouwmarkten deden het niet veel beter met min 39 procent.

De verkoop van stadsfietsen lieten in de branchevreemde kanalen in de maand juli nog een interessante groei zien, maar in augustus daalden de verkoopcijfers weer sterk met 42 procent. Deze tegenvallende cijfers binnen branchevreemd werden gelukkig deels gecompenseerd in de vakhandel. Dat de augustusmaand weer een koele en natte maand was, heeft beslist een ongunstige invloed gehad op de fietsenbranche. In totaal werden er in augustus 11 procent minder nieuwe fietsen verkocht vergeleken met augustus vorig jaar. Ook de omzet daalde met 10 procent.

Verkoopcijfers in elektrische fietsen dalen verder

Binnen de vakhandel daalde de verkoop van nieuwe fietsen met ‘slechts’ 2 procent. De omzet liet wel een wat stevigere daling zien van 8 procent. Opvallend is dat de sterk dalende omzet werd veroorzaakt door opnieuw teruglopende verkoopcijfers in elektrische fietsen. Zowel in stuks als in omzet daalde dit segment met 13 procent. Groei zagen we wederom in de verkoopcijfers van stadsfietsen. Zo werden er 5 procent meer nieuwe stadsfietsen verkocht met een gemiddelde omzetgroei van 1 procent. Wellicht dat de ‘back to school’ periode hiervoor verantwoordelijk is geweest.

Racefietsen blijven stijger

In het sportieve segment vonden de hybride/tourfietsen de weg naar de consument een stuk minder goed. Zo daalde de afzet met 20 procent en de omzet met 26 procent. Pluspunt blijven de stijgende verkoopcijfers van sportshybride/racefietsen. Dit segment noteerde een plus van 6 procent in aantal verkochte stuks en een omzetgroei van 2 procent. MTB/ATB ging licht onderuit met een daling van 4 procent in stuks. De omzet bleef echter wel stabiel.

Kinderfietsen stabiel

Verkoopcijfers van kinderfietsen bleven in de gehele markt stabiel vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

GfK, Niels van Steijn

Reageer op dit artikel