artikel

Bike Totaal: fietsenverkoop minder in de min

Retailing

Bike Totaal: fietsenverkoop minder in de min
Hoewel ook in week 25 de fietsverkoop in de min bleef, was de daling minder sterk.

In week 25 heeft de Bike Totaal Monitorgroep, bestaande uit 101 winkels, een minder lastige week gehad dan de week daarvoor. Hoewel ook nu de fietsverkoop in de min bleef, was de daling minder sterk. Dat blijkt uit de rapportage van die week (16 t/m 22 juni 2014).

In deze week raakte Nederland meer en meer in de ban van de prestaties van het Nederlands elftal in Brazilië, maar dat kan nauwelijks een verklaring zijn voor de verkoopdip. Ook de weersomstandigheden waren deze week niet nadelig voor de fietsenbranche te noemen. Wellicht dat de naderende vakantie een invloed hebben op het bestedingspatroon van de Nederlandse consument.

Fietskleding in de min

De fietsenverkoop leverde dus minder in dan de week daarvoor en noteerde een daling van 9,9% op nieuwe fietsen en een min van 8,7% op gebruikte fietsen. Deze percentages liggen lager dan de week ervoor. De verkoop van fietskleding leverde wel meer in dan de voorgaande week en kwam uit op een daling van 15,2%. Deze dalingen zijn gerelateerd aan de verkoopresultaten van week 25 in 2013.

Compensatie

De compensatie kwam in week 25 volledig voor rekening van de verkoop van Onderdelen & Accessoires en het arbeidsloon in de werkplaats. Beiden waren goed voor een stijging van 11,1% ten opzichte van vorig jaar. In totaal betekent dit dat de ondernemers van de Bike Totaal Monitorgroep in week 25 een daling van 5,1% lieten noteren. Kijkend naar de cumulatieve gegevens, de omzet van week 1 t/m 25, dan zie je dat alle onderdelen nog steeds in de plus staan en de totale verkoop uit komt op een plus van 3,5% ten opzichte van 2013. Het aantal betalende klanten was in deze week, ten opzichte van vorig jaar, gedaald met 1,0% en de gemiddelde bestedingen daalden met 4,0% in de Bike Totaal winkels.

Bike Totaal Retail Dashboard

Bike Totaal verzamelt cijfers en data in hun Retail Dashboard. Tweewieler publiceert wekelijks uit de verkoopgegevens. Met deze Bike Totaal verkoopdata kan de individuele fietsretailer zijn verkoopgegevens spiegelen aan de gemiddelde score van de Bike Totaal winkelketen. De Bike Totaal dealers vallen binnen de midden tot hoog categorie fietswinkels met een gemiddelde jaaromzet per winkel van 900.000 euro.

Omzet ’14 wk 25 Omzet ’14 t/m wk 25
Fietsen (Monitorgroep 101 filialen)
Verkoop fietsen -9,9% 1,4%
Verkoop 2e hands fietsen -8,7% 5,6%
Onderdelen & accessoires 11,1%  8,9% 
Kleding -15,2%  4,5% 
Arbeidsloon werkplaats 11,1% 6,0%
Totaal -5,1% 3,5%
Reageer op dit artikel