artikel

Fusie Bike Totaal en Biretco een feit

Retailing

Fusie Bike Totaal en Biretco een feit
Bike Totaal en Biretco hebben zich in een nieuwe keten verenigd, Dynamo Retail Group genaamd.

De fusie van Biretco en Bike Totaal was al langer aangekondigd. Vanmorgen, 30 juni 2014, hebben Bike Totaal-leden in een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders ingestemd met de fusie. Hiermee ontstaat een tweewielerketen van 750 winkels die actief is in drie landen. De nieuwe organisatie gaat verder onder de naam Dynamo Retail Group B.V.

De bestaande winkelformules Bike Totaal, Profile ‘de Fietsspecialist’, Fietswereld en ook de Biretco Buying Group (BBG) worden gehandhaafd. Met de fusie ontstaat een tweewielerketen van 750 winkels in Nederland, België en Duitsland.

33 procent marktaandeel

In Nederland vertegenwoordigen de gezamenlijke winkels 33 procent van de marktomzet en daarmee is Dynamo Retail Group B.V. marktleider in de tweewielerbranche. De huidige directeuren van Bike Totaal en Biretco, Maarten de Vos en Erik de Geus, zijn benoemd als respectievelijk algemeen directeur en financieel directeur van de nieuwe onderneming. De Raad van Commissarissen bestaat uit Rob Klifman (voorzitter), Paul Burger en Rense Jonk.

Beter aanbod

Aandeelhouders, Raad van Commissarissen en Directies van zowel Biretco als Bike Totaal zien schaalvergroting als de voorwaarde om in de sterk consoliderende markt toegevoegde waarde te blijven leveren aan ondernemers, klanten en leveranciers. Maarten de Vos: “Het volume van Dynamo Retail Group maakt het mogelijk om onze rol in de samenwerking tussen ondernemers en leveranciers verder te verbeteren. Wij zien mogelijkheden voor een andere marktbenadering. Met 750 winkels wil Dynamo Retail Group de spil zijn tussen klant, winkelier en leverancier en zo bijdragen aan een goede afstemming van vraag en aanbod. Zowel onze ondernemers als de leveranciers zullen hier profijt van hebben.”

Synergievoordelen

Door de krachtenbundeling verwachten de organisaties bovendien synergievoordelen te behalen op het gebied van online strategie, voorraad- en kostprijsbeheer en loyalty programma’s. De Vos: “Op deze punten verwachten we snel vooruitgang te boeken om daarmee de positie van onze ondernemers in de markt te verstevigen.” De nieuwe combinatie zal opereren vanuit het huidige hoofdkantoor van Bike Totaal in Amersfoort.

Historie

Bike Totaal werd in 1995 opgericht en is in eigendom van de aangesloten winkeliers. Biretco is in 2004 ontstaan vanuit een management buy out uit de retailservice organisatie Euretco en bestaat uit circa 600 winkels. Grootaandeelhouder in Biretco is Navitas Capital; het investeringsfonds van de textielondernemer Jan Zeeman. Navitas zal met een meerderheidsbelang in Dynamo Retail Group deelnemen. De overige aandelen komen in handen van de ondernemers van Bike Totaal en Profile ‘de Fietsspecialist’.

Profiel Dynamo Retail Group

Dynamo Retail Group B.V is de grootste fietsketen in de tweewielerbranche. Ze vertegenwoordigt de winkelformules Bike Totaal, Profile de Fietsspecialist, Fietswereld, en Biretco Buying Group (BBG) . De onderneming is met name actief in Nederland en heeft vestigingen in België en Duitsland.

Reageer op dit artikel