artikel

Fietsverkoop in de min bij Bike Totaal-winkels

Retailing

Fietsverkoop in de min bij Bike Totaal-winkels
Een verrassende plus bij Onderdelen & Accessoires in week 24 bij de Bike Totaal Monitorgroep.

In week 24 heeft de Bike Totaal Monitorgroep, bestaande uit 102 winkels, een moeizame week gehad, waarbij op bijna alle segmenten ingeleverd werd. Dat blijkt uit de rapportage van die week (9 t/m 15 juni 2014).

Het was de week waarin tweede Pinksterdag viel, al kan die dag nauwelijks een nadelig effect op de omzet gehad hebben, omdat veel fietsenzaken traditioneel al op maandag gesloten zijn. Het was echter ook de week dat het WK Voetbal in Brazilië van start ging en die afgesloten werd met Vaderdag op zondag.

Vaderdag

Wellicht dat met Vaderdag voor een deel verklaard is waarom het segment Onderdelen & Accessoires een plus van 5,9% noteerde. Als enige, want de verkoop van fietsen (-13,3%), tweede hands fietsen (-9,5%) en kleding (-7,9%) leverden allemaal in. Het arbeidsloon in de werkplaats was met een bescheiden plusje van 0,5% stabiel te noemen.

Omzetplus ten opzichte van vorig jaar blijft

Al deze percentages bij elkaar opgeteld maken dat week 24 van 2014 met een -8,4% in de boeken gaat ten opzichte van dezelfde week vorig jaar. Toch is er nog geen reden voor grote zorgen, want de eerste 24 weken van 2014 laten, in vergelijking met diezelfde weken in 2013, op alle fronten nog een omzetplus zien. Het totaal van deze periode scoort een plus van 3,8%.

Het aantal betalende klanten was in deze week, ten opzichte van vorig jaar, gedaald met 5,1% en de gemiddelde bestedingen daalden met 4,4% in de Bike Totaal winkels.

Bike Totaal Retail Dashboard

Bike Totaal verzamelt cijfers en data in hun Retail Dashboard. Tweewieler publiceert wekelijks uit de verkoopgegevens. Met deze Bike Totaal verkoopdata kan de individuele fietsretailer zijn verkoopgegevens spiegelen aan de gemiddelde score van de Bike Totaal winkelketen. De Bike Totaal dealers vallen binnen de midden tot hoog categorie fietswinkels met een gemiddelde jaaromzet per winkel van 800.000 euro.

Omzet ’14 wk 24 Omzet ’14 t/m wk 24
Fietsen (Monitorgroep 102 filialen)
Verkoop fietsen -13,3% 1,9%
Verkoop 2e hands fietsen -9,5% 6,1%
Onderdelen & accessoires 5,9% 8,8%
Kleding -7,9% 5,5%
Arbeidsloon werkplaats 0,5% 5,5%
Totaal -8,4% 3,8%
Reageer op dit artikel