artikel

1.000ste fietsaccu ingezameld tijdens FietsVAK

Retailing

1.000ste fietsaccu ingezameld tijdens FietsVAK
Siebe Riedstra, secretaris-generaal Infrastructuur en Milieu, deponeerde maandag 3 maart symbolisch de 1.000ste afgedankte fietsaccu in de daarvoor bestemde ton op het Evenementplein van de FietsVAK.

Siebe Riedstra, secretaris-generaal van het ministerie van IenM, deponeerde maandag 3 maart symbolisch de 1.000ste afgedankte fietsaccu in de daarvoor bestemde ton op het Evenementplein van de FietsVAK. Het ging hier om de 1.000ste accu sinds begin dit jaar de collectieve inzameloplossing voor de fietsbranche is gestart. Deze is ontwikkeld in een samenwerking tussen de fietsindustrie en de Stichting Batterijen (Stibat).

Het gebruik van elektrische fietsen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Op dit moment worden er jaarlijks zo’n 175.000 via de fietsvakhandel verkocht. Dat is ook voor het milieu een goede zaak. Immers, de elektrische fiets wordt namelijk steeds meer gebruikt voor woon-werkverkeer.

Verantwoord inzamelen

Het is belangrijk dat deze aan het eind van de levenscyclus op een verantwoorde manier worden ingezameld en gerecycled. Om dat te regelen heeft de fietsindustrie contact gezocht met de Stichting Batterijen. Deze organisatie zamelt in en recyclet al bijna 20 jaar met succes afgedankte huishoudelijke batterijen.

Sinds 1 januari 2014

Gezamenlijk zijn Stibat en de producenten en importeurs van elektrische fietsen gekomen tot een plan van aanpak om ook de fietsbatterijen verantwoord in te zamelen en te recyclen. Sinds 1 januari 2014 is deze samenwerking van start gegaan. Vanaf dat moment kunnen consumenten hun af te danken fietsaccu kosteloos inleveren bij de fietsspecialist. Stibat zorgt voor verantwoorde inzameling en recycling.

Reageer op dit artikel