artikel

Schwalbe ontwikkelt dubbelkamersysteem

Retailing

Schwalbe ontwikkelt dubbelkamersysteem
De ultieme oplossing voor de gevaarlijke snakebite bij MTB-banden is een dubbelkamersysteem, ontwikkeld en gepatenteerd door Schalbe en Syntace.

Schwalbe en Syntace ontwikkelden samen een echte revolutie voor de mountainbike. Met een dubbelkamer-systeem wordt het mogelijk om met een zeer geringe luchtdruk te rijden en zo de bandprestatie enorm te verbeteren. In aanvang hadden Schwalbe en Syntace onafhankelijk van elkaar hetzelfde idee. Nu hebben beide firma’s besloten de krachten te bundelen en het systeem samen verder te ontwikkelen.

In het terrein neemt de bandprestatie met een geringere luchtdruk enorm toe. De banden kunnen zich beter aan de ondergrond aanpassen en reageren beduidend ‘gevoeliger’. Ze rollen gemakkelijker over oneffenheden en genereren meer grip en controle. Toch kan men het beter niet riskeren om een normale MTB band met minder dan 1.5 bar te berijden, het risico op een snakebite is dan eenvoudigweg te groot. Met de actuele trend van brede velgen wordt het rijgedrag van de banden bij een geringere luchtdruk beduidend beter en minder ‘sponzig’, het snakebite gevaar blijft echter gelijk.

Tweede luchtkamer

De oplossing van Schwalbe en Syntace is een dubbelkamersysteem. Binnen in de band bevindt zich nog een luchtkamer. Deze luchtkamer is met een hoge luchtdruk gevuld en voorkomt efficiënt een snakebite aan de velgzijde van de band. Tegelijkertijd zorgt dit inwendige systeem voor een goede passing op de velg en verhindert het het gevreesde ‘burping’, luchtverlies van het tubeless systeem bij geringe druk. De luchtdruk in de buitenste kamer kan men nu, afhankelijk van de inzet, zonder risico tot 1 bar reduceren.

Uitgebreid getest

Alle testrijders waren tot nu toe zeer enthousiast over de nieuwe mogelijkheden. Hun commentaar: ‘Bij 1 bar is de grip van de band geweldig. Het contactvlak is zeer groot, de banden slippen dan ook nauwelijks door bij een rulle ondergrond. Zelfs in het ruigste terrein  ‘kleven’ de banden aan de ondergrond.’

Vering en comfort

Banden zijn het gevoeligste veerelement aan een fiets. De plus aan demping en tractie bij een geringere luchtdruk genereert een veel betere controle over de fiets en maakt beduidend hogere snelheden mogelijk. Met het dubbelkamersysteem is dit mogelijk zonder het gevaar van een snakebite. Ook ingedeukte velgen door doorslag zijn verleden tijd. Zelfs onder ruige omstandigheden kan hierdoor met beduidend lichtere wielen worden gereden. Daarbij biedt de extra luchtkamer een prima noodoplossing om in geval van een lekke band toch nog even door te kunnen rijden.

Gepatenteerd

Schwalbe en Syntace hebben geheel onafhankelijk van elkaar aan dit zelfde idee gewerkt en ook patent aangevraagd. Nu werken beide met gebundelde krachten om het systeem gereed te maken voor de markt. Uiterlijk op de Eurobike 2014 zullen Schwalbe en Syntace gedetailleerde informatie geven over uitvoeringen en prijzen. Schwalbe verzorgt de productie en de distributie van het systeem. Het systeem zal met traditionele banden en velgen compatibel zijn en minder dan 200 gram wegen.

Reageer op dit artikel