artikel

Recycling e-bike accu’s per 1 januari 2014

Retailing

Recycling e-bike accu’s per 1 januari 2014
Li-ion accu’s hebben een hoge energiedichtheid. Voor extra veiligheid moet elke accu in een aparte plastic zak worden gedaan voor die in de inzamelton gaat.

De inzameling van e-bike accu’s gaat van start op 1 januari 2014. Hiervoor komt een inzamelton te staan bij de fietsvakhandel. Reden is dat sinds een paar jaar vooral Li-ion accu’s in e-bikes zitten. Voor deze accu’s is een inzamelsysteem noodzakelijk. RAI Vereniging heeft hiertoe het initiatief genomen en samen met Stibat de recycling opgezet.

Sinds 1995 kennen we in Nederland wetgeving waarin de batterijproducent verantwoordelijk is voor de recycling van de batterijen die hij in de markt zet. De ‘producent’ is de partij die voor het eerst een batterij of accu in de Nederlandse markt zet. Voor e-bikes is dat dus de e-bikefabrikant of –leverancier, die voor het overgrote deel verenigd zijn in RAI Vereniging.

Inzamelsystematiek

RAI Vereniging heeft samen met Stibat een inzamelsystematiek opgezet. De ‘producenten’ betalen een beheerbijdrage hiervoor. De producentenverantwoordelijkheid is daarmee afgedekt. Stibat neemt de verantwoordelijkheid over en doet de rapportage aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM).

Tweewielerspecialist ontzorgen

De inzamelsystematiek voor e-bike accu’s is, net als die voor ‘gewone’ staafbatterijen, gericht op het ontzorgen van de retailer. Die heeft er in principe geen omkijken naar, alles wat ze hoeven te doen is een inzamelton neerzetten en de accu’s daarin doen. De rest regelt Stibat.

www.stibat.nl/fietsaccu

De inzameltonnen voor e-bikeaccu’s worden vanaf heden tot eind januari 2014 neergezet door Stibat bij de fietsvakhandel. De merken informeren de dealers, de dealers op hun beurt de eindgebruiker. De eindgebruiker kan ook op Stibat zelf naar inzamelpunten zoeken op postcode (www.legebatterijen.nl).

Op www.stibat.nl/fietsaccu staat een e-learning module voor de retailer. Op deze site is ook alle informatie terug te vinden voor de retailer.

Lees het complete artikel over de inzameling van e-bike accu’s in de komende Tweewieler.

Reageer op dit artikel