artikel

Cyclus balhoofdpers

Retailing

Cyclus balhoofdpers
Door de juiste pasvorm van de Cyclus balhoofdlagerpers kunnen semi-geïntegreerde balhoofdlagers zonder beschadigingen in het frame worden geperst.

De balhoofdlager persen die al jaren gebruikt worden in de werkplaats zijn meestal ontworpen voor het inpersen van externe cups. Semi-geïntegreerde modellen die we tegenwoordig veel zien, hebben een andere constructie.

De opbouw van deze balhoofdstellen is functioneel en heel eenvoudig. Het bestaat uit een stalen cup, een kogelring, een conus, een afdichting, en een borgring. Deze onderdelen zijn van de fabriek af voor gemonteerd, en in principe niet geschikt om te demonteren. Wanneer we een dergelijk balhoofdstel gaan vervangen met een klassieke balhoofdpers, is er een grote kans dat het balhoofdlager beschadigd raakt.
Een klassieke balhoofdpers is meestal ontworpen om externe cups van 1″, 1 1/8″, 1 ¼” te kunnen persen. Bij de semi-geïntegreerde modellen valt de persring van de klassieke persbus precies in de conus van het balhoofdlager. Zodra je met deze balhoofdpers het complete lager in het frame wil persen, pers je dus via het lager de cup in het frame.

Cups en lagers tijdens persen gecentreerd

Om te voorkomen dat je druk op het lager gaat zetten, en alle benodigde pers kracht netjes op de cup terecht komt heeft Cyclus een hele mooie pers in het programma. Bij deze balhoofdpers is de persring zodanig vormgegeven dat de cups met lagers tijdens het persen gecentreerd worden, en de kracht alleen op de interne cup wordt overgebracht.
Duurdere semi-geïntegreerde balhoofdstellen hebben meestal een los vervangbaar industrielager, zodat bij een revisie de cup gewoon in het frame kan blijven zitten. Een semi-geïntegreerd balhoofdstel met vervangbare industrielagers kan overigens ook prima met deze pers worden gemonteerd. De persringen passen en centreren ook goed in deze cups zodat het balhoofdstel zuiver recht in het frame geperst kan worden.

Reageer op dit artikel