artikel

Verkoop tweedehands fietsen blijft stijgen

Retailing

Verkoop tweedehands fietsen blijft stijgen
Bike Totaal adviseert zijn leden zich de komende periode nog meer te richten op de verkoop van tweedehandsfietsen nu het, met de winter in aantocht, rustiger wordt in de winkels.

Bij de fietsverkoop is het hetzelfde als bij de auto’s: nieuwverkoop blijft achter, verkoop tweedehands is top. De cijfers van Bike Totaal laten zien dat verkoop tweedehands sinds begin dit jaar een omzetstijging heeft gebracht van gemiddeld 14 procent.

Ook in week 41 (van 7 tot en met 13 oktober) vertoont de tweedehandsverkoop weer een forse groei. Daar was overigens het weer niet de oorzaak van, want in de tweede week van oktober was het flink bewolkt en vielen er zware regenbuien. Desondanks groeide de omzet in de verkoop van tweedehandsfietsen met 18,1 procent gemiddeld.

Werkplaats vertoont plus

In week 41 werden 81 Bike Totaal winkels gemonitord. Gedurende die week draaiden ook de werkplaatsen bij de Bike Totaal winkels over het algemeen prima. Die lieten een plus zien van 3,7 procent qua omzet arbeidsloon.

Omzetten onderdelen en accessoires en kleding

De omzet die met de verkoop van nieuwe fietsen werd gescoord, haalde het niveau van dezelfde week (41) in 2012 niet. 2013 laat een daling zien van 18,5 procent. Over heel 2013 (tot en met week 41) daalt de omzet verkoop nieuwe fietsen met 7,7 procent. Ook de omzetten van de productgroepen onderdelen & accessoires en kleding daalden in de genoemde week ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar; met respectievelijk 4,5 procent (O&A) en 10,0 procent (kleding).

Bikeplaats.nl

Bike Totaal adviseert zijn leden zich de komende periode nog meer te richten op de verkoop van tweedehandsfietsen. Het wekelijkse ledenbulletin meldt: ‘Waarschijnlijk breekt in de winkel nu een rustigere tijd aan. Een goed moment om uw aandacht op tweedehands fietsen te vestigen. Vorige week berichtten we u al over Bikeplaats.nl, waar via een abonnement op Fietsdigitaal uw tweedehands fietsen kunnen worden aangeboden, direct worden verkocht en zelfs afgeleverd bij de consument.’

Bike Totaal geeft zijn leden ook enkele tips om de verkoopkans te vergroten zoals foto’s en aanvullende informatie over de aangeboden fietsen online zetten.

Bike Totaal Retail Dashboard

Bike Totaal verzamelt cijfers en data in hun Retail Dashboard. Tweewieler publiceert wekelijks uit de verkoopgegevens. Met deze Bike Totaal verkoopdata kan de individuele fietsretailer zijn verkoopgegevens spiegelen aan de gemiddelde score van de Bike Totaal winkelketen. De Bike Totaal dealers vallen binnen de midden tot hoog categorie fietswinkels met een gemiddelde jaaromzet per winkel van € 800.000,-.

Omzet 2013

week 41
Omzet 2013

t/m week 41
Fietsen (monitorgroep 81 filialen)
Verkoop fietsen -18.5% -7.7%
Verkoop 2ehands fietsen +18.1% +13.8%
Onderdelen & accessoires -4.5% -2.7%
Kleding -10.0% -13.5%
Arbeidsloon werkplaats +3.7% +4.2%
Totaal -10.3% -4.5%

Bron: Bike Totaal

Reageer op dit artikel